Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da je Vojska Srpske u odbrambeno-otadžbinskom ratu odbranila srpski narod i vjekovna ognjišta, što ne smije biti zaboravljeno.

– Ne smijemo zaboraviti poginule i ranjene pripadnike Vojske i Policije Republike Srpske, ali ni civile koji su stradali u proteklom ratu. Dan kada je formirana Vojska je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Republike Srpske – rekla je Cvijanovićeva novinarima na obilježavanju Dana Vojske Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Zbog toga je, dodala je ona, potrebno jačati Srpsku čija autonomija mora biti trajna kategorija.

U kasarni “Kozara” u Banjaluci obilježen je 12. maj – Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Skupština srpskog naroda u BiH, na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine, donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Vojska je bila glavna snaga u odbrani Srpske i postojala je do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu poginuo je 23.731 borac Vojske Republike Srpske. Njeno vojno nasljeđe i identitet njeguje Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk.

Izvor: RTRS