uru reagovanja izazvala je skandalozna odluka vlasti u Bihaću, da na spomen-obilježju na Garavicama, jednom od najvećih stratišta srpskog naroda, organizuju snimanje turističkog spota uz elektronsku muziku.

Zbog takvog čina, iz Srpske oštre osude. Ovim se omalovažavaju žrtve, civili i djeca, koje su ustaše pobile u Drugom svjetskom ratu.

Početkom Drugog svjetskog rata na Garavicama je izvršen pokolj nad 12.000 srpskih civila i velikim brojem djece.

Mjesto genocida i spomen – obilježje za Turističku zajednicu grada Bihaća je, kako kažu, prostor za projekat promocije kulturno – istorijske baštine.

Na pitanje zašto se muzički projekti snimaju na stratištu Srba danas nisu željeli da odgovore ni predstvnici gradskih vlasti ni Turističke zajednice grada Bihaća. Sa druge strane iz Srpske su stigle brojne osude.

– Kako bi se oni osjećali da na primjer u memorijalnom centru u Potočarima opština Srebrenica organizuje nekakav koncert ili žurku? Vlast koja dozvoli organizovanje žurke na ovakvom mjestu velikog stradanja ljudi treba otvoreno da kaže “mi smo te ustaše, mi smo ti nacisti, mi smo sljedbenici te strane u Drugom svjetskom ratu – rekao je Srđan Mazalica, zamjenik predsjednika Kluba poslanika SNSD u NSRS.

Profesor Vladimir Lukić ističe da je prosto nevjerovatno da se sa takvom jednom manifestacijom dođe u groblje, jer, kako kaže, to je drugi zločin nad zločinima.

Turistička zajednica putem društvenih mreža otkazala je promociju snimljenog spota na Garavicama koja je planirana 22. maja.

Kažu nisu imali namjeru da muzički projekat vrijeđa bilo koga. Međutim, komentari građana, više su nego uvrede za stradalnički narod.

Udruženje “Povratnici” u dopisu srpskom članu predsjedništva BiH, ističu da su žrtve Garavica minimizirane i da je ovo novi čin omalovažavanja ubijenih Srba.

Snimanje spota na stratištu srpskog naroda u Garavicama osudio je i Milorad Dodik.

– U Garavicama su ustaše tokom Drugog svjetskog rata ubile oko 12.000 Srba i to nije činjenica koja je nepoznata lokalnim vlastima Bihaća. Ostaje nejasno kome je na um mogla pasti takva ideja da jedno takvo stratište bude u spotu turističke organizacije, i šta nam takvim činom žele da poruče – kategoričan je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da danima već iz Federacije BiH, od bošnjačkih političkih predstavnika, slušamo kako je nedopustivo da se služi misa oružanim snagama NDH u Sarajevu, a s druge strane na jednom stratištu srpskog naroda, koji je stradao od istih tih ustaša, snima se spot.

Izvor: RTRS