Istoričar Dragomir Anđelković istakao je da muslimanska takozvana Armija BiH može da pravi paralele samo sa Handžar divizijom i nacističkom Njemačkom, čiji su Bošnjaci bili saveznici za vrijeme Drugog svjetskog rata.

– Sa saveznicima i oslobodicima iz Drugog svetskog rata, paralelu mogu da prave samo Srbi, čiji preci su bili u istom stroju sa njim – naglasio je Anđelković u izjavi za Srnu, komentarišući nastojanja bošnjačkih lidera, prije svega Bakira Izetbegovića da poistovjeti borbu saveznika protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu sa borbom pripadnika takozvane Armije BiH u građanskom ratu protiv Srba.

On je naveo da je tokom Drugog svjetskog rata, čak i prema podacima iz doba SFR Јugoslavije, u partizanskim jedinicama dominirao srpski narod.

Prema njegovim riječima, Јosip Broz Tito je u svojim govorima, koji su objavljeni u njegovim sabranim djelima nekoliko puta jasno govorio o tome da Srbi na početku rata, 1941, 1942 i 1943. godine, čine 90 odsto partizanskog pokreta.

Kasnije je, naglasio je Anđelković, povećan broj pripadnika drugih naroda, ali do samog kraja rata, Srbi su bili većina i u partizanima i u drugom antifašističkom pokretu, odnosno Ravnogorskom pokretu, koji je dobio sva priznanja saveznika, uključujući i SAD.

– Antifašisitčka tradicija na našim prostorima je dominantno srpska. S druge strane, neki drugi narodi sa kojima smo živeli u Јugoslaviji, vrlo često su se borilo na strani nacizma – istakao je Anđelković.

On je dodao da je poznato da su muslimani u BiH imali SS diviziju – Handžar diviziju, te da su bili zastupljeni i u drugim SS divizijama i da se veliki, dominantan broj pripadnika njihovog naroda borio u ustaškim i domobranskim jedinicama, i bili su na strani nacizma.

– Kada se sve to sagleda, potpuno je smešno, cinično, žalosno da politički lideri naroda koji je za vreme Drugog svetskog rata bio na strani nacizma, a to su muslimani Bošnjaci, napadaju narod koji je bio nosilac antifašističke borbe, a to je srpski narod – istakao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, kao što je bio pokušaj genocida nad Srbima od 1941. do 1945. godine, tako je bio i pokušaj zatiranja srpskog naroda zapadno od Drine od 1992. do 1995. godine.

Srbi su, naveo je on, pobijedili fašizam u Drugom svjetskom ratu, borili su se i protiv nasljednika nacističkih hordi koje su probale da ih unište na prostorima BiH tokom proteklog otadžbinskog rata.

– I danas se susrećemo sa strašnim cinizmom da bošnjački lideri, i to oni koji nastavljaju ratnohuškačku politiku iz devedestih godina, Srbe optužuju za fašizam. A zapravo ideje za koje se oni bore i za koje su se borili njihovi preci su čist nacizam – rekao je Anđelković.

Lider SDA Bakir Izetbegović je, povodom 9. maja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, koji se u FBiH obilježava i kao dan “zlatnih ljiljana”, poručio da je to dan sjećanja na pobjedu savezničkih armija, među kojima su bili i “bosanskohercegovački partizani”, nad vojnim silama fašizma, ali da je upravo slučaj BiH pokazao da ta pobjeda nad fašizmom nije završena 9. maja 1945. godine.

Prema njegovom mišljenju, “borba savezničkih armija i Armije Republike BiH podsjeća da je za pravednu borbu potrebna realna vojna snaga, te da jedino takva snaga može zaustaviti fašističke projekte”.

Izvor: SRNA/RTRS