Snimanje spota na Garavicama kod Bihaća, gdje je pobijeno oko 12.000 Srba i Јevreja u Drugom svjetskom ratu, ne samo da je morbidna zamisao, nego i dio plana da se sistematski i trajno zatre svaki trag o postojanju Srba na tom području, izjavio je Srni predsjednik Udruženja Srba iz opština Bosanske Krajine u Federaciji BiH sa sjedištem u Beogradu Dragan Divjak.

Divjak je naglasio da su Garavice, koje su poslije Јasenovca i Јadovna, treće najveće stratište Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, komunisti decenijama prećutkivali, a sad su postale gradsko smetljište i mjesto gdje Srbi nisu dobrodošli.

On je rekao da je Udruženju prošle godine nekoliko puta odbijan zahtjev za odlazak na stratište, gdje su poštovaoci žrtava htjeli da polože vijenac na spomen-kosturnicu, uz obrazloženje da ne bi bili bezbjedni zbog migranata.

– Ali, na kraju smo uspjeli da odamo počast srpskoj nejači i civilima. Pretprošle godine smo svuda oko spomenika zatekli smeće, pravo ruglo – istakao je Divjak.

Divjak je ukazao da se, nakon što je sa prostora Bosanske Krajine raseljeno više od 150.000 ljudi, nastavilo sa uništavanjem njihovih tragova.

– Kakvu sad oni muziku planiraju? Da modernom muzikom uznemire žrtve naše?! Mi to apsolutno osuđujemo. Ne može biti muzike na mjestu genocida – istakao je Divjak.

Divjak je ukazao da Srbi, ma gdje da su, moraju da pominju svoje žrtve i podsjećaju koliko su duboki njihovi tragovi u Bosanskoj Krajini.

Prema njegovim riječima, dugo se ćutalo o Garavicama sa 12.000 ubijenih Srba, o Šušnjaru, kod Sanskog Mosta, u kojem je ubijeno 6.500 Srba, o Bosanskoj Krupi, gdje je ubijeno 10.000 Srba, od kojih samo 2.000 djece i sada je vrijeme da se to kaže.

On je najavio da će, u znak sjećanja na zločine nad Srbima, u petak, 15. maja, u Crkvi na Voždovcu u Beogradu biti služen pomen za desetoricu braće Vidović, koji su na Đurđevdan 1941. godine ubijeni i obješeni pred opštinom u Sanskom Mostu.

– Malo ko od Srba zna za taj zločin, a on se ponovio 1995. godine. Na istom mjestu je, opet iz te iste porodice ubijeno šest muškaraca. Moramo da pamtimo i sada kada naša sela naseljavaju migrantima, moramo da ponavljamo čija su tamo groblja i ognjišta – poručio je Divjak.

Divjak je upozorio da su preostali Srbi u FBiH potpuno obespravljeni i “živi zaboravljeni”.

– Već tri godine pokušavamo da djecu iz Malog i Velikog Radića kod Bosanske Krupe – njih 35, dovedemo u Beograd, kao što dolaze djeca iz Hrvatske, sa Kosmeta. Ne uspijevamo u tome, a njima bi dolazak u Beograd i to što bi uspjeli da vide Hram Svetog Save bio najjači utisak u životu. Oni su budućnost Srba na tom području koje je nekada bilo 82 odsto srpsko – rekao je Divjak.

Turistička zajednica grada Bihaća organizovala je snimanje promotivnog spota uz tehno muziku na Garavicama, gdje je u Drugom svjetskom ratu pobijeno 12.000 Srba.

Garavice su mjesto masovnog pogubljenja, masovna grobnica i spomen-područje u neposrednoj blizini Bihaća.

Početkom Drugog svjetskog rata 1941. godine, ustaše su na Garavicama izvršile masovni pokolj srpskog civilnog stanovništva u kojem je ubijeno oko 12.000 ljudi, među kojima veliki broj djece. Ubijeni stanovnici Bihaća i okoline su bili gotovo isključivo Srbi i u manjem broju Јevreji.

Izvor: SRNA/RTRS