U posljednja 24 časa korona virus potvrđen je kod medicinske sestre i dva pacijenta sa odjela interne medicine u bolnici “Doktor Mladen Stojanović” iz Prijedora.

Direktor opšte bolnice “Doktor Mladen Stojanović” iz Prijedora Mirko Sovilj izjavio je da ova druga zaražena medicinska sestra sa odjela interne medicine nije bila u kontaktima medicinske sestre sa  ovog  istog odjela za koju je utvrđen virus korona prije dva dana.

– Ona je testirana iz razloga što su se pojavili znaci povišene tjelesne temperature i ona je odmah isključena iz procesa rada i testirana je – rekao je on.

Sovilj je naveo da je na odjeljenu interne medicine testirano i devet pacijenata na virus korona i da je kod njih dvoje, odnosno pacijenta iz Prijedora i pacijenta iz Kostajnice utvrđen novi korona virus. Sovilj je objasnio da je zaražena pacijentkinja iz Prijedora službeno prijavljena u ovom gradu, ali da živi u Oštroj Luci.

– Ono što je nama važno je da su ovi pacijenti bili potpuno asimptomatski gledajući sa aspekta infekcije, dakle sa Kliničkog aspekta nije bilo nijednog elementa da se posumnja da je neko od njih inficiran virusom korona – izjavio je Sovilj.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

On je dodao da su zbog zbog činjenice da sada prijedorska bolnica ima dvije medicinske sestre sa utvrđenim virusom korona i dva pacijenta preduzete drastične mjere u pogledu eliminisanja mogućnosti daljeg širenja virusa.

– Pacijenti kod kojih je utvrđen pozitivan nalaz su premješteni na odjeljenje korona, izvršena je temeljna dezinfekcija prostora, izvršeno je testiranje pacijenta koji su na liječenju na odjeljenju interne medicine. Na našu sreću, svi se nalaze na jednom spratu, u okviru jednog prostora na četvrtom spratu i mi sada to odjeljenje posmatramo kao odjeljenje sa pacijentima kod kojih postoji virus teoretski, što znači da smo podigli nivo zaštite, lične i kolektivne i pacijenata i osoblja na najviši nivo, on inače nije predviđen na ovim odjeljenjima, ali mi ga za sada tretiramo kao odjeljenje sa pozitivnima – rekao je on.

Sovilj je dodao da bolnica ima timove koji obezbjeđuju kontinuiran rad uz punu ličnu zaštitu i da je iz procesa rada isključeno dvoje doktora speciajlista, 12 medicinskih sestra i tehničara, i šest nemedicinskih radnika.

– To su osobe kod kojih smo utvrdili potencijalno kontakt sa pacijentima ili sestrom kod koje je utvrđen pozitivan nalaza. Da bismo obezbijedili dalje funkcionisanje odjeljenja interne medicine, na sreću imali smo na raspolaganju peti sprat koji smo oslobodili prije dva dana i koji je temeljno dezinfikovan. Na to odjeljenje će biti primljeni novi pacijenti, za koje je neophodno bolničko liječenje i organizovali smo timove koji nisu imali apsolutno nikakvog kontakta i nisu učestvovali u dijagnostici i liječenju pacijenata na četvrtom spratu – istakao je on.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Sovilj je saopštio da je prijedorska bolnica odlučila da se obustavi dnevna hemoterapija za onkološke pacijente do kraja ove nedelje i smanji broj pregleda u konsultativno-specijalističkoj zaštiti.

– Realno sada imamo situaciju da je značajan broj doktora specijalista isključen iz procesa rada. Sve ove mjere rade se uz puno učećše specijaliste epidemiologa i sve mjere su sa njim usaglašene – poručio je Sovilj.

On je naveo da je na liječenju u bolnici “Doktor Mladen Stojanović” iz Prijedora trenutno osam pacijenata pozitivnih na korona virus.

– Četiri su iz grada Prijedora, a po jedno iz Kozarske Dubice, Novog Grada, Oštre Luke i Kostajnice – kaže Sovilj.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je poručio da su svi kontakti novih zaraženih osoba u izolaciji i da se čeka testiranje. Đaković je podsjetio da je virus korona utvrđen kod ukupno 25 Prijedorčana.

– Od toga je 12 trenutno oboljelih, devet je oporavljenih i nažalost četiri su preminula – izjavio je on.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

– Pošto je juče ukinut karantin svi su u kućnoj izolaciji. Iz zdravstvenog nadzora su izašle 1.403 osobe – rekao je gradonačelnik Prijedora.

Đaković je saopštio da u prošla 24 sata nije kršena mjera zabrane kretanja.

– Ali iz policije poručuju da je primjetno veće okupljanje građana i veće opuštanje građana nakon uvođenja ovih blažih mjera. Primjećena je i veća konzumacija alkohola u ovom stanju i povećan je broj saobraćajnih nesreća na području grada Prijedora. Moram poručiti građanima da će policija strožije kontrolisati u narednom periodu ono što su naredbe i Štabova, a  posebno kontrolu alkohola i nedozvoljenih supstanci kod vozača – istakao je Đaković.

On je dodao da se dezinfekcija i dalje vrši.

– Imamo sada dio koji obavljaju standardene ekipe, a u nekim ustanovama je propisano da moraju to da rade institucije sa zvaničnim sertifikatima  i to više ne vršimo mi iz gradskog Štaba. Snabdjevenost tržišta je i dalje dobra – zaključio je Đaković.

Izvor: Srpskainfo