Da li ćemo moći ovog ljeta na mjore? Kako će izgledati putovanje u inostranstvo? Da li će biti obavezna testiranja na korona virus pri izlasku iz Srbije, ali i pri povratku u domovinu? Ovo su trenutno najaktuelnija pitanja kako se ljetni odmori približavaju.

Pored nedoumica vezanih za putovanje kolima, mnogo je još nepoznanica i kada je u pitanju putovanje avionom. Vazdušni saobraćaj u većini zemalja još nije normalizovan, a kako bi ubuduće moglo da izgleda letenje avionom pokušao je da objasni dr Predrag Kon tokom gostovanja u emisiji “Upitnik” na RTS.

Govoreći o ulasku u avion, doktor Kon je rekao da je moguće da će se tražiti test na korona virus, ali da to nije neophodno.

– Svi putnici moraće da koriste zaštitnu opremu, svi će morati da nose zaštitnu masku, a po mogućstvu i rukavice, mada one neće biti obavezne – rekao je dr Predrag Kon.

Mnogo se polemike vodilo oko toga da li će polovina sjedišta u avionu morati da budu prazna.

– U avionu postoji poseban sistem ventilacije, urađena su istraživanja koja su pokazala da nema razloga da sedišta ne budu popunjena – istakao je Kon.

Prema njegovim riječima, avion može da bude krcat, ali svi moraju da imaju zaštitnu masku i avio-prevoznici moraju da ustanove da li će uvesti testiranje.

– Ovo je dinamična stvar i mijenja se, tako da je pitanje ulaska u avion jedna priča, a u zemlju je druga, u avionu nisu obavezne rukavice – istakao je Kon.

Izvor: Srpskainfo