Prijedorska  “Toplana” je nakon nekoliko godina poslovnog gubitka konačno u prošloj godini ostvarila poslovnu dobit od 50.900 KM.

Direktor prijedorske “Toplane” Zoran Knežević izjavio je da je ovo komunalno preduzeće u 2019. imalo 7.048.782 KM prihoda i 6.997.882 KM rashoda.

– Paralelno sa ovim, naši korisnici su prepoznali redovniju i kvalitetniju isporuku toplotne energije i procenat naplate je podignut na najviši nivo u poslјednjih nekoliko godina. Sada je 106,48 odsto, što znači da se izmiruju i stara potraživanja – rekao je Knežević.

Dodaje da su potraživanja “Toplane” i dalje visoka i iznose 6.670.396 KM bez kamata, te da je priliv novca usljed epidemije korona virusa smanjen. Knežević priča da kredit Toplane prema EBRD na godišnjem nivou iznosi 1.250.000 KM, a prema EIRB mjesečno 55.000 KM.

– To je godišnje oko 2.300.000 KM i to je zaista puno, ako se uzme u obzir da su redovni prihodi oko pet miliona KM. Imamo pomoć iz budžeta grada, koja iznosi milion KM – kaže on.

Zoran Knežević

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Knežević dodaje da se zbog procjene da će priliv novca biti manji za 40 odsto “Toplana”obratila IRB i EBRD kako bi dobili moratorijum na otplatu kreditnih obaveza. IRB je dozvolila moratorijum od tri mjeseca za prvu emisiju obveznica.

On je podsjetio da postoji mogućnost da se formira i fond za podršku komunalnim preduzećima, koji je najavljen sa republičkog nivoa.

Knežević je najavio da će za privrednike koji su korisnici grijanja, u dogovoru sa Gradskom upravom, biti uvedene određene subvencije.

– Privrednka i preduzetnika na sistemu grijanja imamo 134 i najviše su ugroženi, jer uopšte nisu radili u vanrednom stanju. Njih 86 plaća po osnovu kalorimetra i nisu ni imali potrošnje, a za ovih 28 što plaćaju na osnovu površine koja se grije umanjićemo račune za april za 70 odsto – rekao je on.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

Knežević je podsjetio da je cijena grijanja za Prijedorčane godinama ista i najavio mogućnost da se ona poveća od naredne sezone.

– U više navrata poskupili su naši osnovni elementi za proizvodnju, kao što su drvna biomasa, električna energija i nafta. U novembru ćemo morati sagledati sve ove aspekte i onda ćemo predložiti gradskim vlastima eventualno poskupljenje – rekao je on.

U “Toplani” planiraju remont postrojenja i da zajedno s Gradskom upravom rekonstruišu vrelovod u Ulici Majora Milan Tepića. Ostali planovi zavisiće od priliva novca.

Ovu sezonu grijanja prijedorska “Toplana” završila je 25. aprila, odnosno zbog nižih jutarnjih temperatura grijala je deset dana duže nego inače.

Sezona je ukupno trajala 204 dana, proizvedeno je 47.772 MWh toplotne energije i 1.223 MWh električne energije. Za ove potrebe utrošeno je 21.862 tone drvne biomase za grijanje i 2.191 tona za proizvodnju električne energije.

– S tehničke strane, uspješno su ispoštovane sve obaveze prema korisnicima grijanja. Uprkos odredenim gubicima na toplovodnoj mreži, nije bilo prekida u snabdijevanju dužih od 24 časa – zaključio je Knežević.

Iz “Toplane” poručuju da nisu imali problema u snabdijevanju s drvnom biomasom, te da su već nabavili i 40 odsto drvne biomase za narednu sezonu.

Aktivno 3.500 korisnika

Direktor “Toplane” Prijedor Zoran Knežević kaže da se sa sistema grijanja prošle godine isljučilo 90 korisnika, a da su se 92 priključila. “Toplana” ima oko 5.000 korisnika, od kojih su 3.500 aktivni.

Knežević objašnjava da se 1.500 korisnika isključilo u prošlom periodu, među kojima je najveći broj onih koji su napustili grad, a vlasnici su stanova – njih je 700. Jedan broj se isključio zbog teške ekonomske situacije, a bilo je isključenja sa mreže onih koji nisu bili zadovoljni kvalitetom dok se za grijanje koristio mazut.

Knežević tvrdi da sada ima i primjera vraćanja na sistem onih korisnika koji su se ranije isključili.

Izvor: Srpskainfo