Episkopu budimljansko-nišićkom Јoanikiju i nikšićkim sveštenicima, nakon saslušanje u Centru bezbjednosti Nikšić, pa potom kod tužioca određeno je zadržavanje od 72 časa.

Oko dva sata iza ponoći, vladika je doveden u Osnovno državno tužilaštvo, gdje je njemu i sveštenicima nakon više od dva sata saslušanja određen pritvor.

Pritvor od 72 časa određen je sveštenicima nikšićkog sabronog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževižu, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.

Sveštenik Slobodan Јokić nije ispitan jer je u bolnici.

Nakon veličanstvene litije u Nikšiću, koja nije bila planirana, niti je vladika ili bili ko od sveštenika pozvao narod koji se samoinicijativno okupio u velikom broju pred sabornom nikšićkom crkvom, veliki broj policijskih službenika u “maricama” došli su da privedu vladiku i sveštenstvo.

Ipak, pod pritiskom velikog broja okupljenih građana službenici Uprave policije bili su prinuđeni da koriguju prvobitnu namjeru da vladiku Јoanikija i sedam sveštenika, kao okorele kriminalce, ubaci u maricu i sprovede u CB Nikšić.

Izvor: in4s.net