Kao i ranijih godina, na područje BiH stiže pustinjski pijesak iz Sahare. Meteorolog Nedim Sladić pojašnjava da je riječ o redovnoj pojavi koja se najčešće dešava u proljeće, a pijesak na ulice, balkone i automobile u BiH stiže zahvaljujući jačem južnom visinskom strujanju.

– Na toj trasi jugozapadnog strujanja nalazimo se i mi, i nama dolazi topao vazduh zajedno s tim pijeskom. A taj pijesak ćemo primijetiti na nebu već sutra (četvrtak, op. a.). Naročito će biti izražen tokom petka i u dane vikenda, kada bi nebo moglo biti dosta zamućeno. Prije utorka neće otići iz BiH, u utorak bi s prvom kišom trebao pasti na zemlju, a s pojačanim sjevernim i sjeverozapadnim vjetrom atmosfera bi se trebala iščistiti. Do utorka ne bismo trebali prati automobile i prozore – kazao je Sladić za Avaz.

Natprosječno toplo vrijeme za maj zadržaće se i narednih dana. Najtopliji dani biće četvrtak i petak, a nakon malo svježije subote, novi talas toplote slijedi u nedjelju i ponedjeljak.

– Do ponedjeljka se ne očekuju bitnije padavine, tek poneki lokalni pljusak, ali temperature će biti visoke za maj i iznosiće i do 31 ili 32 stepena – rekao je Sladić.

Dodaje da s južnim vjetrom dolazi i do rasta noćnih temperatura, pa se tropskim noćima, kada se živa u termometru neće spuštati ispod 20 stepeni.

Srpskainfo