Predsjednik Hrvatske seljačke stranke /HSS/ Krešo Beljak istakao je da je sramota što će Hrvatska radio-televizija /HRT/ prikazati u subotu, 16. maja, čak tri emisije posvećene Blajburgu, a nije objavila gotovo ništa 9. maja, kada je civilizovani svijet slavio pobjedu nad fašizmom.

Beljak je na društvenoj mreži “Tviter” upozorio da je, za razliku od najava programa u vezi sa Blajburgom, jedan važan datum za cijelu Evropu jedva zabilježen na HRT-u, prenose hrvatski mediji.

– Za ovo plaćamo obaveznu pretplatu HRT-u. Pardon, naknadu. A, 9. maja, kada cijeli civilizovani svijet slavi pobjedu, nije bilo praktično ništa na tu temu. Osim da su partizani tih dana “preplavili” Zagreb. Dan žalosti. Sramota – napisao je Beljak.

HRT će prikazati tri emisije posvećene Blajburgu, a prva je prenos mise u sarajevskoj katedrali povodom obilježavanja 75 godina od događaja u Blajburgu koji se u Hrbatskoj obilježava kao tragedija.

U završnoj akciji oslobađanja Јugoslavije od fašizma 11. maja 1945. godine 36. divizija Јugoslovenske armije zarobila je veliki broj ustaško-domobranskih snaga.

Predajom neprijateljske grupacije od oko 30.000 vojnika, najviše ustaša i domobrana, 15. maja 1945. konačno je bio završen Drugi svjetski rat u Јugoslaviji.

Pred početak razbijanja SFR Јugoslavije, odnosno od 1990. godine do danas u novoj Hrvatskoj propagandi je iskonstruisan tzv. “Blajburški pokolj” ustaša i domobrana, za koji nema dokaza.

Izvor: SRNA/RTRS