Književnik i istoriograf Radovan Kalabić istakao je da je Bakir Izetbegović, poistovjećujući antifašiste iz Drugog svjetskog rata i pripadnike takozvane Armije BiH i “zlatne ljiljane”, u svojoj apsurdnoj mašti prevazišao najbolje pisce teatra apsurda, te da to ludilo i apsurd kod njega povezuje antisrpska, srbomrziteljska nit.

– U apsurdnoj mašti, Bakir Izetbegović je prevazišao klasike i najbolje pisce drama i dela apsurda. Za njega su /Ežen/ Јonesko, /Semjuel/ Beket, /Artur/ Adamov mala deca. S tom razlikom što su njihova dela u literaturi, a, nažalost, od ovoga se u političkom životu reflektuju kao `izvanumište`- rekao je Kalabić Srni.

On je ukazao da ne zna kako bi drugačije opisao Izetbegovićevo poistovjećivanje pripadnika takozvane Armije BiH, koji su vršili zločine nad Srbima, sa antifašistima nego kao ludilo, ukazavši da to, ipak, nije bez određenog sistema.

– To nije bez sistema jer njega na okupu, to ludilo i apsurd, drži i povezuje antisrpska, odnosno srbomrziteljska nit – ocijenio je Kalabić.

Lider SDA Bakir Izetbegović je, povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, koji se u Federaciji BiH obilježava i kao “Dan zlatnih ljiljana”, poručio da je to dan sjećanja na pobjedu savezničkih armija, među kojima su bili i “bosanskohercegovački partizani”, nad vojnim silama fašizma, ali da je upravo slučaj BiH pokazao da ta pobjeda nad fašizmom nije završena 9. maja 1945. godine.

Prema njegovom mišljenju, “borba savezničkih armija i Armije BiH podsjeća da je za pravednu borbu potrebna realna vojna snaga, te da jedino takva snaga može zaustaviti fašističke projekte”.

Izvor: SRNA/RTRS