Sastanak nakon koga je gradonačelnik Prijedora, i komandant Kriznog štaba, otišao u samoizolaciju, uzburkao je lokalne strasti.

Prijedorčani, na društvenim mrežama, pitaju i ostale učesnike sastanka, članove rukovodstava Gradskih odbora DNS-a i SDS-a, zašto nisu postupili kao Milenko Đaković s obzirom na to da je u sali bio i ljekar prijedorske bolnice kome je, nekoliko časova kasnije, stigla potvrda da je pozitivan na kovid 19.

Milenko Đaković, iz samoizolacije, za ATV kaže da je odgovorno postupio nakon što je saznao da je bio na sastanku sa osobom pozitivnom na virus korona. Odvojio se od porodice i drugih ljudi. Čuo se sa zaraženim ljekarom koji je, kaže, dobro.

“Kolege koje su bile sa mnom takođe kažu da se dobro osjećaju i da nemaju simptoma, dio njih se povukao koji su bili u direktnom kontaktu su u izolaciji a neki koji su bili udaljeniji  na tom sastanku  smatraju da nisu bili ugroženi i nastavili su dalje normalno živjeti”, kaže Đaković.

U lokalnom SDS-u htjeli smo provjeriti da li se neko od učesnika sastanka iz te stranke samoizolovao. Predsjednik Gradskog odbora na pozive nije odgovarao. Struka kaže da postoje jasne procedure oko načina testiranja i da postoje razlike u tome zašto se neko testira. Prijedorski ljekar koji je pozitivan bio je na sastanku dok je čekao rezultate.  Radi u bolnici u kojoj je potvrđeno prisustvo virusa među osobljem i pacijentima.

“Ako je neko kontakt ili ima simptome a ima epidemiološku vezu to je osoba koja je svakako u nekoj kućnoj izolaciji ili karantinu i ne kreće se i čeka svoje rezultate. Ako se radi o nekome ko je testiran samo zato što pripada nekoj populaciji koja je u većem riziku situacija je malo drugačija… ne postoje striktno preporuka da se izoluje ali moramo apelovati stvarno na neku ličnu odgovornost svakoga i da u tom smislu ko god da je testiran da ipak sačeka svoje rezultate da ipak zna da li je sigurno da se kreće među drugima”, kaže Jela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U danima kada su mjere ublažene, velika odgovornost je na svakom pojedincu, poručuju epidemiolozi.

Izvor: ATV