epa06730276 People march during a controversial commemoration rally at the Loibacher Feld near Bleiburg, Carinthia, Austria 12 May 2018. A religious ceremony was held prior to commemorations of the Bleiburg massacre, the execution of Croatian Ustasha fascists and civilians by Yugoslav Partisan at the end of World War II in 1945, which was attended by thousands of far-right wing supporters. EPA-EFE/ALEX HALADA

Uprkos žestokim kritikama i osudama brojnih političara, stranih ambasada, srpskih i jevrejskih vjerskih predstavnika, nevladinih organizacija i antifašističkih pokreta, misa za žrtve Blajburga danas će se, ipak, održati u katoličkoj crkvi u Sarajevu.

Ovaj događaj još jednom je podijelio ionako podijeljenu BiH, a mnogi analitičari ocjenjuju da će to još više zaoštriti odnose unutar države.

I dok Katolička crkva poručuje da nema mjesta nikakvim ideologijama, osim mjesta za molitvu za duše poginulih, protivnici održavanja mise za blajburške žrtve ostaju pri stavu da je to prizivanje ustaštva.

Podsjećaju na nedavnu izjavu franjevca Marka Oršolića, koji je rekao da ovakvu misu nipošto nije trebalo upriličiti u vrijeme kada se slavi Dan pobjede nad fašizmom, već da se misa za mrtve može održati, a što se i čini, za Dan mrtvih.

Član Kolegija Predstavničkog Doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić, međutim, poručuje da se svi pogrešno fokusiraju na misu umjesto na onog ko je organizator i pokrovitelj, a to je Hrvatski sabor. Zvizdić tvrdi da je ovo „perfidan pokušaj Sabora Republike Hrvatske da taj događaj prebaci na teritoriju BiH“.

– Potpuno je logično da je nezgodno da se u Zagrebu održi sličan događaj kada Hrvatska predsjedava EU i nakon što je održana proslava Dana borbe protiv fašizma. To je usluga koju nam nije trebao uraditi Hrvatski sabor i hvala vam na tome – poručio je Zvizdić.

On je pozvao ministarsku spoljnih poslova BiH Biseru Turković i Predsjedništvo BiH da upute protesnu notu Hrvatskoj.

Slično razmišljaju i mnogi drugi političari, ali i analitičari koji se pitaju zašto je za centralnu manifestaciju, misua za blajburške žrtve, odabrana baš sarajevska Katedrala Srca Isusova. Zašto se centralna manifestacija nije održala u Mostaru, Međugorju ili, naprimjer, nekom gradu u Hrvatskoj?

Sociolog i politički analitičar Esad Bajtal, takođe, postavlja pitanje zašto u Sarajevu kada je to moglo da se održi u nekim drugim gradovima i mjestima sa hrvatskom većinom.

Foto: Klix/RAS Srbija

– Zašto ta centralna manifestacija nije zakazana u Međugorju, u crkvi koja je planetarno poznata? Zar time oni koji to organizuju ne bi više pomogli onima kojima tobože žele da pomognu, a to je dušama nekih selektivno izabranih žrtava – istakao je Bajtal.

On pita šta bi bilo kada bi Nijemci našli organizatora i došli na ideju da sličnu misu organizuju za žrtve Drezdena i Berlina u nekadašnjem Lenjingradu, a danas Sankt Peterburgu, koji su opsjedali osam mjeseci.

Bajtal podsjeća da su Drezden i Berlin u Drugom svjetskom ratu sravnjeni sa zemljom od strane saveznika, pri čemu su zbog vojske u ta dva grada ginuli i brojni civili.

– Uprkos tome, Nijemcima nikada nije palo na pamet da održe misu za njih. To što je na Blajburgu bilo i civila treba se pitati zašto su se i kako oni našli tamo s vojnicima. Za vojsku se već zna kako je dospjela na Blajburg – ističe Bajtal.

Ponavlja da je ključno pitanje za današnju misu u Sarajevu šta je pozadina i zašto baš taj grad. Bajtal kaže da nije sporna ni crkva ni misa, već organizacija, odnosno šta se krije iza te mise.

– Misa je svakodnevna praksa crkve. Do sada je održano na hiljade i stotine hiljada misa otkako ta crkva u Sarajevu postoji. Međutim, nikada nijedna misa nije najavljivana, a ova jeste i to pompezno. Zašto – upitao je Bajtal.

On ističe da ako se uzme u obzir činjenica da je već počela predizborna kampanja onda je očigledno ko se i šta se krije iza crkve i iza mise u Sarajevu.

Bajtal podsjeća da je cijeli svijet ustao na noge zbog najavljene mise i da su stigle osude sa svih strana, uključujući i čuveni Centar „Simon Vizental“ iz Izraela, koji nosi ime najvećeg lovca na naciste.

Međutim, kako ističe Bajtal, organizatori ne odustaju, jer im misa nije ni bitna već cilj koji se s njom želi postići.

Izvor: Srpskainfo