Prošlo je šest godina od majskih poplava koje su zadesile brojne gradove i opštine Srpske. Samo u Prijedoru 2014. godine poplavama je bilo zahvaćeno 4.900 objekata, dok su 2019. godine značajnu štetu pretrpjela poljoprivredna zemljišta. Iako su rađeni radovi na regulaciji vodotoka, u narednom periodu neophodni su brojni projekti kako Prijedorčani ne bi strahovali od budućih poplava.

Stanko Lazarević iz naselja Baltin Bare u Prijedoru po zlu pamti 2014.godinu, jer je pretrpio ogromnu štetu zbog poplava. Јedanaest dana kaže trajala je neprekidna borba sa vodom koja je poplavila donji sprat kuće.

– Sve sam mislio neće, grad, niži je od nas, međutim, za 15 minuta smo uspjeli istrčati gore na cestu. Mislili smo ajde staće na balkon prvi, pa je išla i skroz do ovog gornjeg balkona, voda se tek tada zaustavila – prisjeća se Stanko Lazarević.

U naselju Baltin Bare svake godine podzemne vode izviru na površinu, a tako je, kaže Stanko, bilo i 2019. godine. Ipak, ističe da se zahvaljujući nasipu koji je izgrađen na rijeci Sani, velika poplava iz 2014. do sada nije ponovila. Za vrijeme poplava vatrogasci su evakuisali i spasavali ugroženo stanovništo.

– Na svu sreću nas i grada Prijedora nije bilo žrtava, kasnije su nastavili dalje sa ispomoći hrane i ostalih potrepština što se tiče pomoći građanstvu. Naravno poslije sanacije terana, ispumpavanju, dezinfekciji – kaže Nebojša Miljuš, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor.

2014. godine poplave su obuhvatile površinu od 16.000 hektara gdje je bilo zahvaćeno 4.900 objekata od kojih je oko 2.000 bilo oštećeno. Šteta je procijenjena na više od 15 miliona maraka. 2019. godine šteta od poplava procijenjena je na 4 miliona 100 hiljada maraka. Poslije poplava realizovani su projekti regulacije desne obale rijeke Sane, kanala Berek, rijeke Gomjenice i Miloševice.

–  To su milionski projekti koji su i do 15 miliona maraka. Međutim, s obzirom da se u projektima radi fazni pristup, moguće je u određenim fazama realizovati projekte koje bi dali značajan doprinos u zaštiti od voda, a mogli bi se realizovati za manji iznos sredstava – naglašava Dušan Vranješ, šef Odsjeka civilne zaštite Prijedor.

Zahvaljujući pomoći Vlade Srpske uklonjena je šteta na brojnim poplavljenim domaćinstvima. Projekti regulacije vodotoka na području grada u narednom periodu trebalo bi da budu realizovani, a sve u cilju da se ovakva katastrofa nikada ne ponovi.

Izvor: RTRS