Povodom 16.maja Dana grada Prijedora danas su položeni vijenci na spomenik partizanskim borcima koji su poginuli tokom oslobađanja Prijedora na današnji dan 1942.godine, te na spomenik „Za krst časni“ poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vijence su položili delegacije Grada Prijedora, Boračke organizacije i Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila te gradske Organizacije rezervnih vojnih starješina, pripadnici prijedorskog garnizona Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka te predstavnici Gradske organizacije SUBNOR.

Zamjenik gradonačelika Aleksandar Miljuš je izjavio da je ove godine  zbog pandemije korona virusa, skromno obilježavanje Dana grada.

– Objektivne okolnosti koje nisu zaobišle ni grad Prijedor uticale su da ovaj dan obilježimo skromno uz polaganje vijenaca na ova dva mjesta za poginule borce iz Drugog svjetskog i Odbrambeno-otadžbinskog rata i nadamo se da ćemo iduće godine dočekati ovaj dan u punom sjaju i ambijentu kako to dolikuje Prijedoru za njegov praznik – rekao je Miljuš.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR Veljko Rodić kaže da je u teškim borbama prije 78 godina poginulo 39 partizana koji su se borili za slobodu ovoga grada.

– Ali oni su likvidirali čitavu neprijateljsku posadu koja se ovdje nalazila, a to je bilo oko 1.200 domobrana i oko 200 ustaša i nešto milicije koja je služila okupatoru. Negdje u ovo vrijeme, oko podneva kozarski borci su uz pomoć boraca sa Grmeča i sa Banije donijeli slobodu gradu Prijedoru. Došlo je do takvog uspjeha kozarskih partizana koji je za Narodnooslobodilački pokret značio mnogo – istakao je Rodić.

On je dodao da je od tog trenutka Prijedor počeo da živi slobodno i od tada su se tu počeli stvarati novi uspjesi kozarskih partizana.

– Ilegalni koministički pokret na čelu sa Mirom Cikotom organizovao je i dolazak prvih aviona i odavde se počelo stvarati Jugoslovensko ratno vazduhoplovstvo, a 21.maja je u Lamovitoj formirana Prva krajiška proleterska udarna brigada. Slobodna teritorija je tada započinjala na Savi pa preko Prijedora i sela potkozarskih i grmečkih stizala skoro do mora i Dinarskih planina. To neprijatelji nikako nisu mogli da prihvate kao činjenicu, a to je 1942.godina kada je čitava Evropa ’stenjala’ pod fašističkom čizmom čime je uspjeh kozarskih i grmečkih partizana bio veoma veliki – rekao je Rodić.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Inače, ovo je druga godina za redom kako se 16.maj Dan grada obilježava u vanrednim okolnostima. Prošle godine su to bile poplave, a ove pandemija virusa korona. Pandemija je uticala da su ove godine izostale i tradicionalne ulične trke koje bi bile održane 27. put, kao i Međunarodni festival horova „ Zlatna vila“koji je trebao biti održan po 19. put. Izostao je susret sa prijateljima iz bratskih gradova koji su redovni gosti na majskim svečanostima u Prijedoru. Čestitke gradonačelniku Milenku Đakoviću i građanima Prijedora za današnji praznik uputili između ostalih i župan Novog Mesta, rukovodioci MEG Projekta i banjalučke kancelarije Misije OEBS u BiH.

Muzej Kozare je povodom Dana grada otvorio je nekoliko digitalnih izložbi koji se mogu pogledati na sajtu ove ustanove i sajtu Grada Prijedora, a gradska Turistička organizacija je povodom ovog praznika aktivirala nekoliko promo stikera posvećenih gradu Prijedoru.Video čestitku gradu uputili su i izviđači, te mnogobrojni poslovni subjekti i građani iz susjednih opština.
Prigodan program povodom Dana grada emitovaće se večeras na programu Radio-televizija Prijedor kada će pored intervjua sa gradonačelnikom Milenkom Đakovićem biti premijerno emitovan i spot posvećen prazniku pod nazivom “Prijedore , ti si naše blago”.

Izvor:Srpskainfo