Predsjednik Ujedinjene Srpske i šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić ponovio je da je današnja misa u Sarajevu za tzv. blajburške žrtve potpuno neprimjerena i neprihvatljiva.

– Nepodijeljen je stav svih političkih partija i javnosti u Republici Srpskoj, ali i dijela političkih partija i javnosti u Federaciji BiH, da je posvećivanje mise nastradalim ustašama i domobranima koju su bježali, tzv. križnim putem, od ruke pravde, neprimjeren čin koga se zgražavaju svi koji njeguju antifašističke tradicije – istakao je Stevandić.

Komentarišući rezoluciju o poštivanju žrtava ustaškog režima koju je predložio poslanik Damir Arnaut, Stevandić je upitao zašto su je predstavnici SDS, PDP i SDA podržali. On ističe da je šef Kluba poslanika SDA Adil Osmanović najavio da će predlagati doradu i amandmane navedene rezolucije kojima se ustaški režim izjednačava sa četničkim gerilskim pokretom.

– Zašto su je podržali teško je naslutiti ali je suštinski strašan i naivan promašaj, koji je znak nezrelosti i naivnosti kojim se nasjeda na trik rezoluciju koja nigdje ne spominje Srbe, Јevreje i Rome kao najveće žrtve ustaškog režima, već navodi da je “značajan broj žrtava iz Bosne i Hercegovine” – jasan je Stevadnić.

On je naveo i da je nejasno zašto predsjednik PDP Branislav Borenović na ovom osjetljivom pitanju, ostrašćeno napada njih iz Srpskog kluba i kluba SNSD koji su, kako kaže, jasno, osuđujući posvećivanju mise blajburškim događajima, ostali uzdržani i na tu provokaciju i trik rezoluciju Damira Arnauta.

Stevandić dalje dodaje da je uz konsultaciju članova Srpskog kluba i kluba SNSD podijelio svim poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH “Deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata”, koju je na prijedlog lidera NDP Dragana Čavića usvojila Narodna skupština Republike Srpske i koja je objavljena 22.oktobra 2015. godine u Službenom glasniku Srpske, a da prethodno na nju nije uloženo veto klubova Bošnjaka i Hrvata.

– Kao ozbiljni ljudi, svi mi iz Republike Srpske, o ovim pitanjima moramo imati usaglašene stavove a ne politička prepucavanja i padanja u vatru postavljenih zamki iz Federacije BiH, jasno odvajajući pravo katolika na misu od njenog posvećivanja ustaško-fašističkim formacijama, što predstavlja sunovrat vrijednosnog sistema i suštinsko civilizacijsko pitanje poimanja moralnih vrijednosti – ističe Stevandić.

Izvor: Srpskainfo