Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da nelegalno izabrani predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ Vanja Bjelica Prutina i oni koji su podržali njen izbor ucjenjuju cijelu BiH, Savjet ministara i Parlamentarnu skupštinu, jer je i dalje nepoznato kada će izbori biti održani.

Vulićeva je konstatovala da njen prijedlog da se stavi van snage odluka Predstavničkog doma o imenovanju članova CIK-a nije uvršten u dnevni red jučerašnje sjednice parlamenta, jer strankama koje su podržale nezakoniti izbor novih članova CIK-a nije stalo da se ova istitucija vrati u okvire zakona.

– Da je aktuelni saziv CIK-a nelegalan i nelegitiman jasno govori činjenica da je prekršen Izborni zakon i Ustav BiH član 1, stav 2 i tu nema dileme – navela je Vulićeva.

Ona je istakla da je zakon jasno definisao i ko sve može biti član CIK-a – lice sa iskustvom u sprovođenju izbornog procesa, kao i lica koja nisu u stranačkim organima, a da Prutina, osim što je ispunjavala građansku dužnost i izlazila na glasanje, nema drugih dodira sa izbornim procesom.

– To potvrđuje i smjelost ucjenjivanjem cijele BiH, a ne samo Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH, što je presedan i neviđena pojava. Kako ne bi krivično odgovarala, izbore je raspisala 7. maja, dok uputstvo i rokove za sprovođenje izbora nije dala. Samim tim, kada će se izbori održati ostaje nepoznanica – istakla je Vulićeva.

Ona je dodala da je 98 odsto opština i gradova obezbijedilo sredstva za sprovođenje lokalnih izbora, te da je “krajnje drsko” da se voljom i pravima građana poigrava neko “ko ne zna šta je izborni proces”.

Vulićeva je podsjetila da je javnost upoznata sa činjenicom da je Prutina bila savjetnik u kabinetu bivšeg ministra u Savjetu ministara i lidera SDS-a Mirka Šarovića i da je imenovana na prijedlog SDS-ovog Dragana Mektića, sa samo četiri srpska glasa.

– Imajući u vidu da je SDA odigrala ključnu ulogu u izboru Prutine, zamolila sam kolege da joj objasne da zbog svojih frustracija ne može taocima smatrati građane cijele BiH. Da je snaha SDA, stoji, ali gospodina ne želim prozivati, jer nije ništa kriv – navela je Vulićeva.

Ona je dodala da je “činjenica da on pripada SDA i radi u jednoj od izuzetno važnih državnih službi”.

Izvor: SRNA/RTRS