Na Đurđevdan, 6. maja, Skupština Srbije izglasala je ukidanje vanrednog stanja koje je bilo na snazi od 15. marta. Tada su svi odahnuli, iako su epidemiolozi jasno upozoravali da bitka protiv korona virusa nije gotova i da se ne smije opuštati. Od postepenog pada broja zaraženih prvih dana po ukidanju vanrednog stanja, danas je registrovano gotovo dvostruko više pozitivnih na korona virus nego juče.

Broj zaraženih nakon ukidanja vanrednog stanja polako je padao, uz povremena blaga povećanja, što je svima ulilo nadu da se bliži kraj epidemije.

Epidemiolozi i stručna javnost upozoravali su građane da ukidanje vanrednog stanja ne znači i ukidanje vanrednih mjera. Današnji rezultati pokazuju da njihovi apeli ipak nisu urodili plodom.

Nakon što je juče registrovan najniži procenat broja zaraženih u odnosu na broj testiranih, od 6.076 uzoraka pozitivno je bilo 58, danas je došlo do naglog skoka broja inficiranih.

Najnoviji rezultati pokazuju da je na korona virus pozitivno još 114 osoba, što je gotovo dvostruko više nego juče.

Najveći udio u broju zaraženih danas su pozitivni slučajevi iz Vranja, koje je registrovano kao novo žarište. Od juče su u ponovo otvorenu kovid bolnicu primljena 52 pacijenta.

Procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih danas je 1,75.

Epidemiolozi su ranije najavili da bi, ukoliko u narednih sedam dana poraste broj zaraženih, ponovo mogle da se uvedu restriktivne mjere.

Kako je rekao epidemiolog Predrag Kon za RTS, ako bi se broj zaraženih povećao iznad dva ili čak i tri odsto testiranih, onda bi to postalo nužno.

– Mi ne smijemo dozvoliti da ponovo krene porast – rekao je tada Kon.

Izvor: RTS