Drugi talas je izvjestan, ali ne treba da paničimo, već da ga spremno dočekamo. Nemamo drugih evidentiranih žarišta osim Jure i epidemijski tok ide povoljnim tokom, i očekivanim za ovo doba godine, rekla je u jutarnjem programu TV Prva dr Darija Kisić Tepavčević.

– Može da dođe do manjih fluktuacija, nijedan pad nije linearan, ali se ne očekuje porast u narednom periodu. Uspjeli smo da prebrodimo prvi, najjači udar, čak i da dođe do drugog talasa nikada više ne može da bude jak kao što je bio prvi – kaže dr Kisić.

Vraćamo se svim aspektima svakodnevnih aktivnosti jer je epidemiološka slika sve povoljnija, kaže doktorka dodajući da je već prije par nedjelja kada je ukinuto vanredno stanje stručna procjena bila da za to postoje mogućnosti.

– Sva je prilika da ovaj virus neće nestati, naučićemo da živimo sa njim, ali to sporadično pojavljivanje ne treba da nas zabrinjava – kaže ona.

Doktorka dodaje da se svi nadaju da tokom ljeta neće biti slučajeva korone, ali da i to ne bi trebalo mnogo da nas brine, ako se pojave sporadični slučajevi, jer je to slučaj i sa gripom.

Ona misli da će ubuduće, ako se korona virus vrati, vjerovatno prolaziti sa posljedicama poput obične prehlade.

Testiranje na lični zahtjev ne preporučujemo, kaže Kisić, jer je negativan test, koji su mnogi u svijetu radili zbog psihiloškog pristiska dovodili do njihovog opuštanja, i nepoštovanja mjera, pa su bili u riziku da se zaraze već istog dana.

Ako je testiranje potrebno zbog poslovnih putovanja ono se može obaviti u domovima zdravlja i institutima za javno zdravlje. Za maloljetne i studente je besplatno, dok se za ostale cijena kreće oko 6.000 dinara.

– Drugi talas je izvjestan, ali ne treba da paničimo, već da ga spremno dočekamo – rekla je Kisićeva, i dodala da fizička distanca, pranje ruku i nošenje maski čuva zdravlje svih nas, piše Blic.

Srpskainfo