Iz Demokratskog fronta /DF/ poručuju da je vrijeme da crnogorski predsjednik Milo Đukanović ode sa vlasti i da “za to ne treba birati način jer ga ne bira ni on u svom zločinačkom djelovanju”.

DF je, reagujući na izjavu Đukanovića da će u Crnoj Gori stvoriti crkvu nacionalnih Crnogoraca, saopštio da i nacionalni Srbi i nacionalni Crnogorci pravoslavne vjeroispovijesti imaju svoju pomjesnu Srpsku pravoslavnu crkvu /SPC/.

– SPC nije Crkva samo srpskog pravoslavnog naroda, već i svih drugih koji su u njoj kršteni. Kao što ni u Crnoj Gori ne žive samo nacionalni Crnogorci, već i drugi narodi – dodaje se u saopštenju.

Iz DF-a naglašavaju da ako je Crna Gora u međuvremenu postala nacionalna država novostvorene crnogorske nacije koja ne prihvata pravoslavne i srpske elemente svoga bića, onda je tu riječ o “mini Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u 21. vijeku u Evropi”.

– To znači da bi, kada bi imao dozvolu, Đukanović rado izvršio etničko čišćenje Crne Gore od Srba. U to više nema sumnje – smatraju u DF-u.

DF je pozvao građane islamske i katoličke vjeroispovijesti u Crnoj Gori da ne učestvuju u Đukanovićevom zlom naumu i da oni ne budu ti koji će, “jednoj manjini među pravoslavnim življem koja je otpala od Crkve, biti pomoćnici u formiranju neke parapravoslavne crkve koja ne bi imala vjernika”.

– Јer Đukanović za ovo što hoće da radi nema podršku pravoslavnog naroda u Crnoj Gori i da bi uopšte pokušao da ostvari to što je rekao neophodno je da za to ima pomoć muslimana i katolika, za koje bi najbolje bilo da se u te njegove radnje ne miješaju ni na jedan način – ističu iz DF-a.

Iz ovog opozicionog saveza poručuju i da nacionalni Crnogorci pravoslavne vjeroispovijesti moraju zajedno sa Srbima u Crnoj Gori da pomognu da ova zemlja opstane i da se SPC očuva u njoj.

– U suprotnom, Đukanović će ovu zemlju uvesti u sukobe, koji samo mogu da je rasparčaju i unište. Bolje je uništiti Đukanovića, nego Crnu Goru – poručuju iz DF-a.

Crnogorski predsjednik Đukanović danas je na Cetinju rekao da SPC želi da upravlja Crnom Gorom i da joj određuje pravac razvoja i dodao da je moguće formiranje pravoslavne crkve nacionalnih Crnogoraca.

On je na konferenciji za novinare povodom dvije godine od stupanja na dužnost, rekao da je SPC ponuđeno da bude dio rješenja pravoslavnog pitanja Crne Gore, ali da za sada tu ponudu SPC odbija.

– U tom slučaju, preostaje im da nastave da budu crkva nacionalnih Srba u Crnoj Gori. Tada ćemo morati da stvorimo i crkvu nacionalnih Crnogoraca – rekao je, između ostalog, Đukanović.

Izvor: SRNA/RTRS