U Prijedoru je virus korona potvrđen kod još tri pacijenta koja se liječe na Odjeljenju interne medicine u bolnici “Doktor Mladen Stojanović”.

Ovo je potvrdio zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš nakon 48. sjednice Štaba za vanredne situacije. Miljuš je podsjetio da je u subotu saopšteno da je korona virus utvrđen kod još dvije osobe iz Prijedora.

-Jedna je medicinski radnik, tačnije medicinska sestra i jedan pacijent, koji su već bili u izolaciji, testirani su i utvrđeni kao pozitivni na Covid 19 – izjavio je Miljuš. On je dodao da je u gradu na Sani od početka epidemije virusa korona ukupno zaraženo 38 osoba.

– Naglašavam da u računanje ulaze i trenutno zaražen, izliječeni i nažalost osobe koje su umrle. Umrlo je šest osoba, oporavljenih imamo 12, trenutni broj zaraženih je 20. Pod zdravstvenim nadzorom, odnosno u kućnoj izolaciji su 302 osobe, iz nadzora su izašle 1.462 osobe – izjavio je Miljuš.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

On je naveo da se na Kovid odjeljenju prijedorske bolnice nalazi 10 pacijenata iz Prijedora, te po jedan iz Kozarske Dubice, Oštre Luke Novog Grada i Kostajnice.

-Kada se dodaju i ova tri od danas, ukupan broj pacijenata koji će biti smješteni na Kovid odjeljenju prijedorske bolnice će biti 17 – rekao je on. Miljuš kaže da je za vikend 15 osoba sankcionisano, od kojih je šest kažnjeno zbog nepoštivanja policijskog sata, a devet zbog nenošenja zaštitnih maski.

-Danas od 16 sati naši momci iz Tima za dezinfekciju još jednom kreću u operativno djelovanje dezinfekcije javnih ustanova – najavio je Miljuš.

Direktor bolnice “Doktor Mladen Stojanović” iz Prijedora, Mirko Sovilj je objasnio da je na Odjeljenje interne medicine neposredno prije otkrivanja prisustva virusa korona, primljeno 10 pacijenata.

-Nismo njih testirali u prvoj fazi testiranja pacijenata koji su se zatekli na tom odjeljenju iz razloga što smo morali sačekati određeno vrijeme, jer smo mogli očekivati lažno negativne nalaze, zbog toga smo ih testirali juče i od deset testiranih kod tri je utvrđen virus korona – kaže Sovilj. On je naglasio da su svi pacijenti kod kojih je do sada utvrđen virus asimptomatski i poručio da je to dobro za pacijente.

-Oni imaju određenu kliničku sliku koja je vezana za njihovo osnovno oboljenje, ali ona nije komplikovana dodatnim promjenema koje bi značile i razvoj infekcije virusa korona. Danas ćemo tri pacijenta kod kojih je utvrđen virus premjestiti na kovid odjeljenje i mi sada imamo situacije da su preostali pacijenti na četvrtom odjeljenju svi negativni, ali mi ćemo morati zbog mjera sigurnosti da izvršimo retestiranja i tek kada se utvrdi i drugi negativni test tada ćemo moći otpustiti pacijente sa bolničkog liječenja – rekao je on.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Sovilj je odgovorio i na pitanje novinara o slučaju ljekara specijaliste sa internog odjeljenja. Naime, u četvrtak je saopšteno da je ljekar prijedorske bolnice pozitivan na virus korona.

Nakon toga gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i njegov savjetnik za infrastrukturu Zlatko Ritan samovoljno su otišli u izolaciju jer su zajedno sa doktorom kod kojeg je utvrđen virus prisustvovali stranačkim razgovorima SDS i DNS. Međutima, nakon par dana utvrđeno da je taj ljekar ipak negativan.

-Nama je izuzetno drago da je kolega naknadno testiran na dva negativna testa, to je za nas važno, a u sve drugo vezano za to ne mogu ulaziti i ne mogu komentarisati, jer mi smo struka koja ima svoje principe rada, tih principa se držimo i praktično nama je najvažnije stanje pacijenta. Vidite da u posljednjih sedam ili 10 dana je sasvim drugačija slika infekcije virusom korona i očito je da se tu dešavaju promjene tako da u suštini to je pitanje za usku struku, dakle za virusologe, mikrobiologe, epidemiologe i molio bih da se držimo svako svoje usko stručne oblasti i da na osnovu argumenta i podataka donosimo zaključke – rekao je Sovilj.

Izvor: Srpskainfo