Međunarodna komisija Budestaga za ljudska prava (IPMK) je tražila od njemačkog parlamenta da pažljivo prati kako se krše ljudska prava u Crnoj Gori i istraži privođenje vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija i drugih sveštenika SPC na pravoslavni praznik.

Komisija je skrenula pažnju na činjenicu da sukob, koji podstiče političke i vjerske nesuglasice u Crnoj Gori, ne nalazi odgovarajuću podršku na međunarodnom nivou, kao ni među zapadnim parlamentarcima, i u velikoj mjeri se jednostavno prećutkuje. U IPMK podsećaju da u Crnoj Gori traju višemjesečni protesti izazvani zakonom o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojen u decembru 2019. i koji predstavlja prijetnju po imovinu i svetinje Srpske pravoslavne crkve, prenosi Balkanist.

Njemački poslanici misle da bi ovom zakonu trebalo posvetiti veliku pažnju.

„Imovina Srpske pravoslavne crkve može biti predata crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, koju nijedna kanonska crkva dosad nije zvanično priznala“, stoji u poruci parlamentarcima Bundestaga. Komisija za ljudska prava se posebno osvrnula na „brutalne policijske akcije, odnosno na višekretnu upotrebu sile protiv predstavnika Srpske pravoslavne crkve, kao i na neadekvatnost policijskih mjera prilikom hapšenja sveštenika“.

Njemački aktivisti za ljudska prava ističu da sekularna država mora biti neutralna po svim vjerskim pitanjima i ne smije donositi odluke koje diskredituju ovu ili onu religiju.

„Dominantnu ulogu ima princip razdvajanja politike i religije“, naglasili su u IPMK. „Mi, članovi međunarodne komisije Bundestaga za ljudska prava, pozivamo sve političke snage da zaštite prava slobode mišljenja, savjesti i vjeroispovijesti predviđene svim međunarodnim konvencijama“, kaže se u poruci koju je potpisao poslanik Bundestaga Valdemar Gert, predsjedavajući ovom komisijom.

Podsjećamo da je crnogorska policija 12. maja uhapsila vladiku Joanikija i osmoricu sveštenika budimljansko-nikšićke eparhije zbog litije na praznik Svetog Vasilija Ostroškog. Joanikije je optužen da je organizovao masovno okupljanje tokom karantina. Masovni protesti sa zahtjevom da se sveštenici oslobode održani su u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Bijelom Polju, Beranama i Plevljima. Prilikom rasterivanja demonstranata policija je koristila šok bombe i suzavac.

Izvor: novosti.rs