????????????????????????????????????

Pet medicinskih radnika iz prijedorske bolnice “Doktor Mladen Stojanović” kod kojih je utvrđen virus korona kontakti su prvih zaraženih osoba sa internog odjeljnja u ovoj zdravstvenoj ustanovi, te su u izolaciji osam dana.

Ovo je potvrdio zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš nakon sjednice Štaba za vanredne situacije grada Prijedora.

– Novozaraženih je pet, radi se o kontaktima prvozaraženih sa našeg internog odjeljenja iz bolnice Prijedora. Znači radi se o kontaktima, koji se već nalaze u izolaciji od 12. maja, tako da imaju i rješenja i nalaze se u izolaciji – rekao je on.

Miljuš ističe da postoje i povoljne okolnosti u trenutnoj situaciji jer je epidemijski talas u padu.

– Povoljna okolnost je što taj virus ima slabljenje inteziteta, odnosno virulencija mu pada i ono što smo nagalašavali već par dana, kliničke slike pacijenata su ili asimptomatske ili su to subfebrilna stanja, znači daleko su povoljnije okolnosti nego da nam se to dešavalo u jeku epidemijskog talasa – tvrdi on.

Miljuš je dodao da je trenutno u Prijedoru 25 osoba zaraženih korona virusom. Podsjetio je da je ukupan broj zaraženih od početka epidemije korona virusa 43, od kojih se 12 oporavilo, a šest je umrlo.

– Iz nadzora je izašlo 1.485. osoba, pod nadzorom je 326 osoba. Na Kovid odjeljenju prijedorske bolnice je 16 pacijenata od kojih je 12 iz Prijedora i po jedan iz Oštre Luke, Kozarske Dubice, Kostajnice i Novog Grada – rekao je Miljuš.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

On je objasnio da je jedan pacijent iz Kozarske Dubice izliječen i otpušten sa kovid odjeljenja i dodao da je na ovo odjeljenje smješten drugi pacijent iz Kozarske Dubice koji je upućen u prijedorsku bolnicu iz Kliničkog centra Banjaluka.

Miljuš je saopštio da su policijski čas prekršile tri osobe i da je jedna osoba kažnjena zato što nije nosila masku. On je poručio da je juče završena redovna dezinfekcija svih javnih ustanova i institucija u gradu na Sani.

Na internom odjeljenju u Prijedoru korona virusom je zaraženo devet medicinskih sestara i tehničara, te 12 pacijenata od kojih su dvije žene preminula.

Prvi slučaj zaraze korona virusom na ovom odjeljenju potvrđen je 11. maja kod medicinske sestre kada je utvrđeno i njenih 15 kontakata među zdravstvenim radnicima u prijedorskoj bolnici.

U četvrtak je saopšteno da je pozitivan i jedan ljekar specijalista, ali nakon tri dana navedeno je da je ljekar nakon dva testiranja negativan.

Izvor: Srpskainfo