Služba bezbjednosti pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije dobila je informaciju iz našeg generalnog konzulata u Cirihu da se na Milana Kneževića, jednog od lidera opozicionog Demokratskog fronta|u Crnoj Gori – sprema atentat.

To se navodi u dokumentu MSP u koji su “Novosti” imale uvid, a ova povjerljiva saznanja posebno dobijaju na težini uoči današnjeg saslušanja Kneževića koje je zakazano za 11 časova. On je pozvan u Upravu policije “radi prikupljanja obavještenja povodom tekstova u sredstvima javnog informisanja po pitanju ugroženosti”.

U pomenutom dopisu iz Ciriha navodi se da je državljanin Crne Gore telefonom prenio našem vicekonzulu, koga inače površno poznaje, informaciju da se na Kneževića priprema atenatat.

Za taj pakleni plan on je saznao, kako je naveo, od jednog Albanca koji je 14. maja sjedio sa viskokotiranim pripadnicima službe bezbjednosti tzv. Kosova, a koji su, inače, bivše kolege pomenutog Albanca.

Prethodnog dana na KiM je boravio izvjesni Golubović iz službe bezbjednosti Crne Gore koji je donio crnogorski pasoš i 400.000 evra za Fljorima Ejupija i njegov kriminalni klan, Ejupi se trenutno nalazi u Holandiji ili Belgiji i trebalo bi da doputuje u Crnu Goru. Planirano je da lično izvrši atentat na Milana Kneževića i to iz hotela koji gleda na Hram Hristovog vaskrsenja, a u vrijeme mitinga ili narodnog sabora…- navode se njegove riječi u dopisu MSP iz Generalnog konzulata u Cirihu.

Takođe, piše i da je, navodno, za prebacivanje oružja sa KiM u Crnu Goru zadužen Mirko Velimirović, koji je bio svjedok protiv Kneževića u procesu poznatom kao “državni udar” dok bi mu logističku podršku u Podgorici davao izvjesni Kolčaj.

Podsjetimo, pojedini mediji u Crnoj Gori i regionu objavili su da je vlast u Podgorici, preko svojih veza u kriminalnim krugovima, angažovala Ejupija da izvrši atentat na Kneževića.

Inače, Ejupi je nekadašnji pripadnik terorističke OVK koji je svojevremeno optužen od strane UNMIK-a da je izvršio napad na autobus “Niš ekspresa” 2001. u mjestu Livadice kod Podujeva na KiM. Tada je ubijeno 12, a ranjeno 43 srpskih civila.

Na mjestu zločina nađen je njegov DNK, uhapšen je i odveden u američku bazu “Bondstil”. Odatle je, međutim, misteriozno pobjegao i tri godine mu se izgubio svaki trag, a o njegovim vezama sa CIA u nedavnom intervjuu za “Novosti” govorio je i bivši istražitelj Unmika Džo Mekalister.

Vratio se u Prištinu 2004. sa još trojicom Albanaca. Odeveni u uniforme srpske vojske ubijaju policajca UN, s namjerom da za taj zločin bude optužena srpska strana i zvanični Beograd, a ima indicija da je bio direktno uključen i u organizaciju martovskog pogroma Srba. Uhapšen je u Tirani krajem oktobra 2004, a odatle je prebačen na Kosovo i Metohiju. U junu 2008. godine osuđen je na 40 godina zatvora, ali ga je sud pod patronatom Euleksa oslobodio sljedeće godine zbog, kako su naveli, nedostatka dokaza.

Ubrzo je otišao u Njemačku i navodno je nekoliko godina bio pod prismotrom tamošnjih službi bezbjednosti. Srpske službe ga percipiraju kao iskusnog plaćenog ubicu, a naše vlasti javno su iznijele sumnje da je umiješan i atentat na Olivera Ivanovića.

Izvor: novosti.rs