Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštni Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je Srni da je izdajnik svog naroda svaki Srbin koji pristane na bilo kakav tekst rezolucije u kojem se ne navodi da su Srbi dali najveći doprinos antifašističkoj borbi i da je nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ izvršen genocid.

Mazalica je naveo da je Prijedlog rezolucije o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koji je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, najobičnija podvala i pranje predstavnika onih naroda čiji su preci dali najveći doprinos upravo u ustaškom režimu NDH.

– Minimizira se činjenica da su Srbi dali najveći doprinos antifašističkoj borbi i da je nad Srbima izvršen genocid u NDH i sve ispod te dvije teze je izdaja – rekao je Mazalica.

On je naveo da rezolucija ne govori o ustaškom režimu, već o fašističkom režimu i pokretima.

– Režim NDH nije bio pokret, to je bio državni projekat istrebljenja Srba na području NDH. U Drugom svjetskom ratu se na području NDH desio genocid nad Srbima, što nigdje nije spomenuto – naveo je Mazalica.

Prema njegovim riječima, u rezoluciji je uopšteno pomenuto da se desio zločin.

– Kad je u pitanju antifašistička tradicija, Srbi su stavljeni nakon Bošnjaka i Hrvata. Nakon Bošnjaka koji nisu postojali kao narod tokom Drugog svjetskog rata – rekao je Mazalica.

Mazalica je podsjetio da je od prvih osam divizija Narodno-oslobodilačke borbe /NOB/ pet bilo sa područja Bosanske Krajine, gdje su živjeli Srbi, te da je Јosip Broz Tito 1942. godine priznao Adilu Zulfikarpašiću da ne može voditi antisrpsku politiku s obzirom na to da više od 95 odsto partizana čine Srbi.

– Ta rezolucija predstavlja grubo minimiziranje učešća Srba u antifašističkom pokretu, predstavlja grubo minimiziranje onoga što se Srbima desilo u Drugom svjestkom ratu, a to je genocid. Srbi se stavljaju u istu ravan sa onima koji nisu pretrpjeli velika stradanja u projektu istrebljenja Srba, Јevreja i Roma – poručio je Mazalica.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je juče rezoluciju o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta. U prijedlogu ovog dokumenta se nigdje ne ističe genocid nad Srbima, nego eufemistički pominju “značajan broj žrtava iz BiH“.

U prijedlogu rezolucije se naglašava “antifašistička tradicija građana BiH – Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih”, pri čemu su “Srbi i ostali” stavljeni na posljednje mjesto.

Za prijedlog rezolucije – koji je podnio poslanički klub Naša stranka – Nezavisni blok Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut – glasali su poslanici PDP-a i SDS-a, a amandmani SNSD-a nisu usvojeni.

Izvor: SRNA/RTRS