Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da su poslanici SDS i PDP glasanjem u ovom domu za Rezoluciju o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta nastavili sa spiralom izdaje srpskih nacionalnih interesa.

– Učinili su ono što do sada u zajedničkim institucijama BiH niko nikad nije učinio – omogućili su političkom Sarajevu da se lažno predstavi i domaćoj i svjetskoj javnosti i da zataška istorijske činjenice o masovnom učešću muslimana u ustaškoj vojsci – istakla je Bursaćeva u izjavi Srni.

Prema njenim riječima, ovom rezolucijom, pod maskom opštih pojmova i fraza, stvara se novi, lažan, istorijski neutemeljen narativ, kako o žrtvama ustaškog i nacističkog režima na ovim prostorima, tako i o karakteru antifašističkog pokreta.

– Zahvaljujući glasovima SDS-a i PDP-a Bošnjaci postadoše `prvoborci i antifašisti`, iako istorijske činjenice nepobitno govore drugačije. Zahvaljujući potrebi poslanika SDS-a i PDP-a da zadrže kontinuitet svoje pogrešne i antisrpske politike, Srbi, Jevreji i Romi od žrtava genocida i rasnih zakona NDH-a, postadoše `značajan broj žrtava BiH` – bez imena, porijekla, karaktera žrtve, bez pominjanja genocida i Holokausta koji je nad njima izvršen – upozorila je Bursaćeva.

Ona je naglasila da sramno ponašanje SDS-a i PDP-a građani Republike Srpske, a pogotovo porodice žrtava ustaškog genocida i nacističkog Holokausta, ne smiju zaboraviti, pogotovo ako se zna da sve ovo rade zbog nekoliko obećanih funkcija u zajedničkim institucijama BiH.

– Pozivam sve progresivne snage i antifašiste u Republici Srpskoj da ovakvo ponašanje poslanika i predsjednika ove dvije partije snažno osude i da dignu glas protiv podlog istorijskog revizionizma, kojem smo juče svjedočili na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH – poručila je Bursaćeva.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je juče rezoluciju o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta. U prijedlogu ovog dokumenta se nigdje ne ističe genocid nad Srbima, nego eufemistički pominju “značajan broj žrtava iz BiH“.

U prijedlogu rezolucije se naglašava “antifašistička tradicija građana BiH – Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih”, pri čemu su “Srbi i ostali” stavljeni na posljednje mjesto.

Za prijedlog rezolucije – koji je podnio poslanički klub Naša stranka – Nezavisni blok Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut – glasali su poslanici PDP-a i SDS-a, a amandmani SNSD-a nisu usvojeni.

Izvor: SRNA/Srpskainfo