Članovi Aerokluba “Prijedor” položili su danas cvijeće i prislužili svijeće na spomen-obilježje pilotima prve partizanske avijacije u znak sjećanja na 21. maj – Dan ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane nekadašnje države SFRJ.
Predsjednik Skupštine kluba i pilot veteran Nebojša Nožinić rekao je da se ovaj datum praznuje kao dan kada su piloti Rudi Čajevec i Franjo Klub, te aviomehaničar Mišo Jazbec, iz neprijateljske avijacije prebjegli avionima na slobodnu partizansku teritoriju u Prijedoru.

“Na današnji dan 1942. godine dogodio se prelet iz neprijateljskog vazduhoplovstva tadašnje NDH, tačnije iz Banjaluke na ovo mjesto koje je u vrijeme najvećih borbi u Evropi, bila jedina slobodna teritorija”, naveo je Nožinić.

On je dodao da je Dekretom iz 1947. godine, a na osnovu ovog događaja, utemeljeno stvaranje jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

Polaganju cvijeća i odavanju pošte prvim partizanskim pilotima kod spomen-obilježja podignutog 1967. godine prisustvovao je jedan broj pilota veterana Aerokluba “Prijedor”.

Izvor: Agencije