Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom BiH, izazvala je burna reagovanja i osude. Za srpske zvaničnike, ali i istoričare, ovaj dokument je sraman. Nedopustivo je, naglašavaju, da nema jasne osude zločina genocida ustaškog režima nad srpskim narodom.

500 hiljada Srba, 44 hiljade Јevreja, 33 hiljade Roma i 127 hiljada ubijenih antifašista u Јasenovcu podaci, koji su poznati širom svijeta nisu našli mjesto u Rezoluciji usvojenoj u Predstavničkom domu BiH. Umjesto toga, postali su dio bezimene milionske statistike žrtava fašističkog režima. BiH, kako se navodi u rezoluciji, ponosna je na borbu svojih antifašista, ali prvo građana, pa zatim Bošnjaka, Hrvata i tek na kraju najvećih stradalnika Srba i ostalih.

– Ovo je prije svega politička priprema da bi nešto na sličan način prošlo oko Srebrenice da provuku u Parlamentu. S druge strane Bošnjaci kao narod nisu ni postojali u Drugom svjestkom ratu. Oni su tada bili hrvatsko cvijeće. Isticati da su stradali Bošnjaci i nastali od antifašista je potpuna istorijska neistina – istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, pita se ko je bio najveći neprijatelj NDH.

– Јer ako govorimo o NDH da vidimo protiv koga je ona bila usmjerena. NDH nije bila usmjerena protiv muslimana i opštepoznata činjenica je da je veći broj muslimana poginuo u vojsci NDH,odnosno Muslimana, nego u partizanima – naglasio je Stevandić.

Iako su poslanici SDS-a i PDP-a podržali amandman Srpskog kluba, kojim se tražilo da u rezoluciju bude uvršten dio iz Rezolucije Narodne skupštine iz 2015. o zločinima NDH nad Srbima, Јevrejima i Romima, ipak su glasali za spornu rezoluciju.

– Žao mi je što kolege iz SDS-a i PDP-a, koji su podržali naše amndmane i glasali za njih, a oboren zbog Bošnjačke većine su pristali da glasaju za rezoluciju koja je isključila amandmane koje su i oni podržali. To je u političkom smislu samoubistvo i potpuno nekorektno – dodao je Stevandić.

Srpski član Predsjedništva BiH naglašava da je to čista revizija istorije.

– Sada na ovakav način kroz ovakvu relativizaciju i ovakvo davanje značaja BiH koje joj ne pripada istorijski gledano je to čista revizija istorije. Istorijska nauka ne može da potvrdu ove odredbe rezolucije. Politički gledano SDS I PDP su zaigrali opasnu igru u tom pogledu i moraće to da objasne srpskom narodu i javnosti – dodao je Dodik.

Mirko Šarović, predsjednik SDS, tvrdi da je iza ove rezolucije stala i Srpska pravoslavna crkva i da je lično dobio podršku mitropolita. Kao i u PDP-u smatraju da SNSD nije smio da prihvati ovu rezoluciju zbog koalicije sa HDZ-om.

– Nevjerovatno je da ta vrsta nezamjeranja ili snishodljivosti ide prema HDZ-u do te mjere da nisu smjeli podržati rezoluciju kojom se poštuju žrtve ustaških fašističkih režima – ističe Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Šarović smatra da su oni koji nisu glasali za rezoluciju štitili svoje koalicione partnere.

– Oni su izbjegli značajan trenutak da zajedno sa nama budu dio te većine i vjerovatno su štitili neke svoje koalicione partnere, mislim da su trebali da budu zajedno sa nama – naglašava Šarović.

Istoričarima je neshvatljivo da je bilo koji političar iz Srpske mogao podrži ovakvu rezoluciju nazivajući je sramnom. Kažu da se grubo gazi istina o ustaškom genocidu nad srpskim narodom, koja se podvodi pod priču o antifašističkim žrtvama.

– To je neki uobičajeni trend neko vreme da se žrtve lišavaju svog nacionalnog identiteta s namjerom da bi se zamaglilo njihovo stradanje, tako da je sramna ta rezolucija – istakao je Aleksandar Raković, istoričar iz Beograda.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, smatra da je plasirana još jedna laž o Drugom svjetskom ratu.

– Kada je riječ o plasiranju laži o Drugom svjetskom ratu i kada je u pitanju relativizacija genocida nad srpskim narodom, nijedan srpski politički subjekat, bilo na vlasti ili u opoziciji, ne bi smio da kalkuliše sa stanovišta partijskih interesa – rekao je Anđelković.

Istoričari smatraju da je ovo tema gdje mora da postoji jedinstvo i nacionalna sloga, jer je nedopustivo dobijati bilo kakve poene na grobovima predaka i stotinama hiljada naših sunarodnika.

Izvor: RTRS