Prijedorskoj Bolnici “Dr Mladen Stojanović” danas su uručeni respiratori koje su donirali ovdašnji privrednici, kao i donacije koje su prikupili građani iz zemlje i dijaspore.
Vršilac dužnosti direktora Bolnice Mirko Sovilj izjavio je da je dva mobilna respiratora kupilo preduzeće “Arselor Mital”, a jedan “Niskogradnja Marjanović”, dok su klinički respirator zajednički kupila preduzeća “Nikić”, “Prijedorputevi” i “Bosnamontaža”.

On je naveo da je vrijednost jednog transportnog respiratora 9.600 KM bez PDV-a, a kliničkog 36.000 KM bez PDV-a.

“Želim da zahvalim našim privrednim subjektima koji su prepoznali aktuelnost vremena u kojem je zaista potrebno da svi pomognemo koliko je to moguće i da svi učestvujemo u borbi protiv virusa korona”, rekao je Sovilj novinarima u Prijedoru prilikom primopredaje donirane opreme.

On je naveo da se u kovid odjeljenju trenutno liječi 17 pacijenata i da su trenutno svi stabilnog stanja, kao i da Bolnica ima šest kliničkih respiratora i ovo je sedmi, te sada i tri mobilna koji služe za potrebe transporta pacijenata koji su na ovom vidu medicinske podrške.

“Imamo najavu iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske da su za našu ustanovu planirani još dva klinička respiratora i jedan anesteziološki aparat. Očekujemo da to ovih dana bude isporučeno”, kaže Sovilj.

On je naglasio da je, osim respiratora, Bolnica danas dobila i donaciju koja se sastoji od tri EKG aparata, tri defibrilatora i znatne količine zaštitne opreme – odijela, rukavica, naočara i mantila.

“Za ovo je zaslužan vlasnik `Austroneta` Emir Kahrimanović, kojem posebno zahvaljujem. Ukupna vrijednost donirane opreme je 30.000 KM. To su sve izuzetno vrijedne donacije za našu ustanovu, prvo sa aspekta bezbjednosti i pacijenata i ljekara”, istakao je Sovilj.

Eens Kahrimanović rekao je da je ovo privatna donacija njega i njegovih prijatelja, Damira Fazlića iz Kanade i Fahrudina Kesića iz Engleske, kao i da je firma “SH solušn”, čija je matična kompanija u Švajcarskoj, donirala Bolnici osam aparata za automatsku dezinfekciju ruku, a dva Domu zdravlja u Kozarcu.

Mladen Jelača, direktor prijedorskog “Arselor Mitala” i član radne grupe koja je animirala privrednike i donatore da zajedno prikupljaju pomoć za prijedorsku bolnicu, rekao je da je ukupna vrijednost robnih i novčanih donacija u protekla dva mjeseca oko 350.000 KM.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković zahvalio je svim privrednicima i privatnim donatorima koji su učestvovali u opremanju kovid odjeljenja prijedorske bolnice, dodajući da su danas stigli dugo očekivani respiratori iz Turske koje su privrednici direktno platili dobavljaču.

“Grupa naših građana u Švajcarskoj obezbijedila je 28 kreveta i isto toliko dušeka za bolnicu, a naši građani iz Holandije obezbijedili su 700 maski i 60 zaštitnih odijela za bolnicu”, rekao je Đaković nakon današnje sjednice Štaba za vanredne situacije.

On je najavio da će se po okončanju pandemije svi podaci sabrati i objaviti ko je šta donirao.

Izvor: Agencije