Gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković, u izjavi medijima iznio je nekoliko neistina vezanih za sazivanje i održavanje sjednica Skupštine Grada Prijedor u toku ove godine. U svojoj izjavi optužio je skupštinsko rukovodstvo i predsjednika Skupštine za „znatan zaostatak u usvajanju dokumenata za rad Gradske uprave“.

Poslovnikom o radu Skupštine definisan je način sazivanja i redovnost održavanja sjednica.  Poslovnikom je definisano da se redovne sjednice Skupštine održavaju najmanje jednom mjesečno, a po potrebi i češće. Također po Poslovniku gradonačelnik ne može određivati tačan datum sjednice.

Izjava gradonačelnika da „Gradska uprava cijelu godinu pokušava sazvati sjednicu , ali se svaki put pojavljuje zahtjev za posebnu sjednicu“ nije tačna. U 2020.godini, januar je bio neradni mjesec.

U februaru 2020.godine je održana jedna redovna i dvije posebne sjednice.

U martu 2020.godine održana je jedna posebna sjednica. Redovna martovska sjednica je bila zakazana za 18.03.2020. godine ali je odgođena jer je gradonačelnik povukao sa dnenog reda sve predložene tačke. Na taj način je onemogućio sjednicu Skupštine i usvajanje ukupno 33 bitna akta za funkcioniranje našeg grada. U mometu kada je virus korona već bio prisutan, gradonačelnik je povukao sa dnevnog reda i tačke: „Program mjera za sprečavanje i suzbijanje, eliminaciju i eradikciju zaraznih bolesti na području grada Prijedora u 2020.godini“ i „Program mjera sistematske preventivne dezinsekcije i deratizacije na području grada Prijedora u 2020.godini“. Bez ovih Programa ušli smo u borbu protiv virusa korona.

Proglašenjem vanrednog stanja u RS-u i zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije RS-a, nije postojala mogućnost za dalje sazivanje redovnih sjednica u aprilu 2020.godine. U aprilu je na inicijativu predsjednika Skupštine, a ne Gradske uprave, održana samo 8.Posebna sjednica na kojoj je usvojen prvi set ekonomskih mjera pomoći privredi i poljoprivredi na području Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora je 21.05.2020.god (četvrtak) proslijedio inicijativu predsjedniku Skupštine za održavanje 35. Redovne sjednice Skupštine grada za 02.06.2020.god. Iako po Zakonu o budžetskom poslovanju RS-a treba da podnese Izvještaj o izvršenju budžeta grada za 2019.godinu u maju mjesecu, gradonačelnik nije pripremio Izvještaj niti tražio sjednicu Skupštine u maju. Predsjednik Skupštine je, u skladu sa Poslovnikom, isti dan (21.05.2020.god.), uputio poziv šefovima odborničkih klubova i gradonačelniku za sastanak oko usaglašavanja termina sjednice. Na sastanak održan 22.05.2020.godine (petak) gradonačelnik nije došao, nije poslao svog zamjenika niti ovlaštenog predstavnika. Na sastanaku se nije pojavio ni predstavnik kluba odbornika DNS-a, stranke kojoj pripada i sam gradonačelnik. Gradonačelnik također nije, iako je po Poslovniku u obavezi kao predlagač sjednice u ovom slučaju, dostavio prijedlog dnevnog reda.

Na kraju sastanka, a nakon usaglašavanja sa prisutnim šefovima odborničkih klubova, predsjednik Skupštine je zakazao 35.Redovnu sjednicu Skupštine grada Prijedor za 29.05.2020.godine u 10.00 časova.

Pozivam gradonačelnika da javnosti predoči sve zahtjeve Gradske uprave za održavanje redovnih ili posebnih sjednica  koje predsjednik Skupštine nije ispoštovao u 2020.godini.

    Pozivam takođe gradonačelnika da javnosti predoči zahtjev predsjednika Skupštine grada, Mirsada Duratovića, za održavanje Posebne sjednice 29.maja 2020.godine, za koji tvrdi da postoji.

prijedor24h