Zamjenica predsjednika Demokratskog saveza Spomenka Stevanović ocijenila je da je Centralna izborna komisija BiH ogađanjem lokalnih izbora definitivno izašla iz zakonskog okvira, čime je izvršena jedna vrsta pravnog nasilja, kao i da je pitanje legitimnost izbora.

– Način izbora članova CIK-a BiH je suprotan zakonu i samim tim nelegitiman. Time se dovodi u pitanje i legitimnost odluke o provođenju izbora – rekla je Stevanovićeva Srni.

Stevanovićeva je podsjetila da su SDS i PDP u koaliciji i u saradnji sa strankama iz Federacije BiH izabrale svoje stranačke ljude u CIK i dovele do stanja totalne konfuzije.

Pitanje je, dodala je, da li će izbori uopšte biti legitimni ako ovakvo stanje ostane i da li će to biti pravi izraz volje naroda.

– Licemjerno je od SDS-a i PDP-a koje stalno potenciraju na transparentnosti, provođenju zakona, legitimnosti izbora, da neko krade, a neko ne krade izbore. Upravo su oni ovakvim svojim postupcima doprijeli ovakvom stanju u kojem se trenutno nalazimo – zaključila je Stevanovićeva.

Lokalni izbori u BiH biće održani 15. novembra, umjesto 4. oktobra, odlučila je juče Centralna izborna komisija.

Izvor: SRNA/RTRS