Banjalučanin Srđan Popović (27), optužen za ubistvo Gorana Đuričkovića iz Budve, uskoro bi trebalo da bude izručen iz Austrije vlastima Crne Gore gdje mu se sudi u odsustvu za taj zločin.

Kako su prenijeli mediji u Podgorici, ekstradicija Popovića bi trebalo da bude izvršena nakon što u Austriji bude završen postupak protiv njega zbog šverca droge.

–  Nadležni organi u Beču dozvolili su izručenje uz odgođeni uslov. To znači da će izručenje biti realizovano nakon završetka postupka koji se protiv njega vodi – odgovorili su crnogorskim medijima iz kabineta ministra pravde Crne Gore Zorana Pažina.

Optuženi Banjalučani nalazi se u zatvoru u Gracu još od avgusta 2017. godine, nakon što je u Austriji uhapšen zbog prodaje kokaina. Navodno je u toj državi u januaru 2018. godine osuđen na dvije godine zatvora.

Više tužilaštvo  Crne Gore je protiv Popovića podiglo optužnicu   u maju prošle godine, a  potvrdio je Viši sud u Podgorici.

Zločin se desio 27. oktobra 2015. godine. Žrtva je sjedila u bašti lokala “Old fišermens pab” na šetalištu u Budvi.

Banjalučani je navodno  pucao iz automatske puške sa zidina Starog grada, gdje je bio skriven u puškarnici. U optužnici se navodi da je Popović ispalio tri hica na Đuričkovića, kojeg je jedan metak pogodio u grudi i usmrtio. Dva hica su pogodila zid i okolinu pomenutog kafića, a napadač je tada na vodenom skuteru  pobjegao morem u pravcu Kotora.

Nakon bijega skuter je polio benzinom i zapalio u uvali Platamuni, između plaža Trsteno i Ploče. Automatsku pušku kojom je počinio zločin bacio je u more, a ona je pronađena 12. septembra 2016. godine nedaleko od plaže Mogren. Istragom i vještačenjima u ovom slučaju je utvrđeno da su čaure pronađene na mjestu odakle je pucano ispaljene iz te puške, dok su u puškarnici na zidinama Starog grada, pronađeni otisci i DNK optuženog Popovića. Osim toga, policija je došla i do  D. Radakovića koji je prodao skuter optuženom, kojeg je i opisao. Vještačenjem ostataka zapaljenog  plovila utvrđeno je da je to skuter koje je koji je svjedok u ovom slučaju prodao optuženom.

Motiv

Prema nezvaničnim informacijama motiv ubistva je nastavak obračuna dva crnogorska kriminalna klana, “škaljarskog” i “kavačkog”.  Đuričković je četvrta žrtva kokainskog rata koji među crnogorskim kriminalnim krugovima bijesni od kraja 2014. godine. Serija likvidacija počela je ubistvom Gorana Radomana u Beogradu, iz čijeg stana u Valensiji je nestalo 200 kilograma kokaina. Đuričković je znao što mu se sprema, a da mu je život u opasnosti znala je i policija.

Izvor: Glas Srpske