Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak kojim se Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru donira 1.200 direktnih antigenskih testova za dokazivanje virusa korona, saopšteno je iz prijedorskog Štaba za vanredne situacije nakon današnje sjednice.

“Obavezuju se sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica da se u potpunosti pridržavaju zabrane javnih okupljanja u grupama većim od 50 lica na javnom mjestu, zabrane sortskih takmičenja i uslova za rad organa i subjekata koji vrše javna ovlaštenja”, navedeno je u saopštenju.

Javne zdravstvene ustanove obavezne su da se u potpunosti pridržavaju zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije kojima su utvrđene njihove obaveze u sprovođenju mjera, a kontrolni i nadzorni organi dužni su da vrše redovne kontrole subjekata kojima je odobreno obavljanje djelatnosti uz obavezne mjere koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Organi lokalne samouprave obavezuju se da ograniče broj lica koja istovremeno mogu ući i boraviti u prostorijama organa, da obezbijede održavanje rastojanja između građana u zatvorenom prostoru od najmanje dva metra i da preduzimaju mjere dezinfekcije i pojačane higijene. Ove uslove je neophodno obezbijediti i u šalter-salama i matičnim službama, a uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu, koja pruža dovoljnu zaštitu i zaposlenom i korisniku”, navedeno je u saopštenju.

Republički štab za vanredne situacije obavezao je sve domove zdravlja u Republici Srpskoj da sve raspoložive kapacitete uključe u prevenciju širenja virusa korona, da sa 50 odsto kapaciteta organizuju pružanje specijalističkih zdravstvenih usluga i da prioritetno sprovode epidemiološke ankete svih lica koja su bila u kontaktu sa zaraženim osobama.

U saopštenju je navedeno i da je prestala primjena zaključka o regulisanju radnog vremena apoteka u Republici Srpskoj.

Izvor: SRNA/ATV