Grupa prljedorskih lovaca i ljubitelja prirode punih osam godina na proplanku Mitrovići na Kozari sije krompir za svoje potrebe. Na površini od skoro 4 duluma gaje ovo povrće na prirodan način, bez pesticida i herbicida.

-Nekada je ovu parcelu prekrivala šuma i šikara. Već osam godina, zahvaljujući grupi lovaca i ljubitelja prirode, ovo je danas obradiva površina na nadmorskoj visini od oko 800 metara na kojoj vrlo uspješno dospjeva krompir – pojašnjava nam Dragan Končar jedan od zagovornika Ideje da se ovaj prostor očisti i na njemu omogući sjetva krompira. Tako je ujedno ovo i razlog više za česta okupljanja na ovom mjestu gdje su sagradili i manji montažni objekat.

Končar kaže da njihov krompir ne uništava zlatica, jer je ovdje nema, a što je idealno da se ne mora uništavati hemijsklm pute.

Prinosom krompira su zadovoljni, a njegovim kvalitetom još više, kaže naš sagovomik i dodaje da svako od njih bira vrstu sjemena kojeg će posijati.

Pored krompira na parceli svake godine zasiju malo zobi i kukuruza za divljač, prije svega divlje svinje koje se posluže ovim žitaricama kako ne bi dirale posijani kropir, jer kako tvrdi Končar divlja svinja nije ljubitelj krompira ali ako nema ništa drugo zna da ga izrovi i jede.

P.Š./Kozarski