Premijer Crne Gore Duško Marković je izjavio sinoć da će od 1. juna Crna Gora otvoriti granice sa državama u kojima je najviše 25 oboljelih od korona virusa na 100.000 stanovnika. Tako će u Crnu Goru od početka idućeg mjeseca moći da uđu državljani Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Poljske, Češke, Mađarske, Albanije I Grčke. Srbija nije na listi.

To je izazvalo burne reakcije zvaničnika u Srbiji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručuje da će ova odluka o neotvaranju granice za građane Srbije imati direktne posljedice i štetu po građane Crne Gore.

Sad se oglasio i predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić. On je osudio potez Vlade Crne Gore koja je donijela odluku da ne otvori granicu sa Srbijom i pozvao građane Srbije da dođu u Herceg Novi. To je objavljeno na Facebook stranici opštine Herceg Novi.

Katić smatra da je odluka Vlade o selektivnom otvaranju granica, po kojoj je i dalje zabranjen ulazak u Crnu Goru građanima Republike Srbije i Bosne i Hercegovine već napravila štetu, ne samo Herceg Novom nego cijelom primorju.

“Herceg Novi, ali i svi gradovi primorja čija je osnovna djelatnost turizam, već trpe posljedice nepromišljenih i tendencioznih poteza Vlade Crne Gore. Ovakva odluka ima za za cilj da isprovcira građane susjednih zemalja, iako svi znamo da će im narednih dana biti omogućen ulazak u Crnu Goru, jer naša ekonomija umnogome zavisi od saradnje sa tim državama”, kaže Katić.

S obzirom na strahovito negativne reakcije u nama bratskim i prijateljskim državama, iz kojih je najveći broj turista koji dolaze u Herceg Novi, smatram da se radi o ishitrenom potezu koji za cilj ima samo i jedino produbljivanje unutrašnje krize u Crnoj Gori, kaže Katić.

Izvor: Blic