Episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije izjavio je da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ponudio Srpskoj pravoslavnoj crkvi da likvidira samu sebe i izbriše svoju istoriju.

Episkop Јoanikije je, povodom Đukanovićeve objave da je dao ponudu SPC da se napravi “crkva za sve pravoslavne vjernike u Crnoj Gori jer će se u suprotnom praviti – crkva nacionalnih Crnogoraca”, rekao da to što je Đukanović ponudio “nije samo pitanje imena”.

– Kada se mijenja nekome ime, mijenja se i njegov identitet i njegova istorija i sve iz temelja… Zapravo, dobili smo od predsjednika Crne Gore poziv da sami pristanemo na nestanak i brisanje svoje istorije i kanonske tradicije – rekao je episkop Јoanikije u intervjuu za Sputnjik, koji će u cijelosti biti objavljen večeras.

Episkop Јoanikije je naglasio da Đukanović nije vidio litije koje su u Crnoj Gori nastale zbog diskriminacije SPC, koja jednostavno ne isključuje nikoga i nijednog vjernika, niti briše bilo čiju nacionalnost i bilo čije nacionalno osjećanje.

– Đukanović kao da ne zna de se vodeća eparhija u Crnoj Gori zove Mitropolija crnogorsko-primorska. Nijednog Srbina nema u Crnoj Gori kome taj naziv smeta – crnogorska mitropolija ili Crna Gora. Dakle, nema nijednog, ja ga još nisam sreo – poručio je episkop budimljansko-nikšićki.

Episkop Јoanikije je istakao da smeta samo kada se značenju Crne Gore dodaju neki proustaški elementi.

– Ti elementi proustaštva nama smetaju jer se sada nekako kače uz zvaničnu državnu ideologiju u Crnoj Gori, a naročito se kače za predsjednika Đukanovića, koji sve više, nažalost, liči na poglavnika Antu Pavelića, koji je osnivao “hrvatsku pravoslavnu crkvu”. Dakle, čudna je priča šta se događa sa čovjekom – konstatovao je episkop Јoanikije.

Episkop Јoanikije upozorava da Đukanović želi da diktira SPC “iako nije kršten, niti mu to po Ustavu pripada”.

– Sekularna država, kako je po Ustavu definisana Crna Gora, utemeljena je na načelu odvojenosti crkve i države i, prema tome, vlast mora da bude neutralna. Đukanović se toliko osilio da misli da mu pripada sve, pa i osnivanje crkava. Međutim, čovjek ne vidi da radi ćorav posao koji samo izaziva probleme – rekao je episkop.

Episkop Јoanikije za sebe kaže da je “sada na tapetu” i da je postao “neprijatelj Crne Gore do te mjere da se svaka kritika vlasti u Crnoj Gori doživljava kao atak na državu”.

– A, upravo je suprotno. Loša vlast treba da bude kritikovana i to je borba za državu i za poredak u državi – ukazuje episkop budimljansko-nikšićki.

Izvor: SRNA/RTRS