Odbornici Skupštine grada Prijedora pokrenuli su danas inicijativu za smjenu predsjednika ovog tijela Mirsada Duratovića, koji je na tu dužnost imenovan 11. marta na posebnoj sjednici.
“Nakon imenovanja na tu funkciju, Duratović je svojim djelovanjem i javno izrečenim stavovima pokušao da oduzme značaj Gradskoj upravi i gradonačelniku favorizujući Skupštinu kao organ koji je njima nadređen, čime je pokušao narušiti princip jednakosti ovih organa proklamovan Zakonom o lokalnoj samoupravi”, navodi se u inicijativi koja je danas dostavljena u skupštinsku službu.

Odbornici ističu da je Duratović tim svojim javno izrečenim mišljenjem i djelovanjem sa pozicije predsjednika Skupštine stvorio konfuziju kod odbornika, kod zaposlenih u Gradskoj upravi i kod ostalih građana, kao i da u periodu od imenovanja nije doprinio stvaranju pozitivne klime.

“Uzurpirao je ulogu Skupštine kao kolektivnog organa, te je sam davao instrukcije za dalje postupanje u izvršavanju sudskih presuda donesenih u sporovima koji su se vodili protiv akata Skupštine grada”, navode odbornici.

Ističu da svojim djelovanjem nije ostvario ulogu predsjednika Skupštine grada i da zbog toga traže njegovu smjenu.

“Predsjednik Skupštine grada treba da je personifikacija osobe od ugleda, morala, odgovornosti i tolerancije i samo takva osoba može zaslužiti poštovanje ne samo odbornika nego i svih građana, a svi ovi pokazatelji govore da sadašnji predsjednik ne odgovara takvoj slici”, piše u inicijativi.

Mirsad Duratović iz DF-a treći je predsjednik Skupštine grada u tekućem mandatu. Prije njega na toj poziciji je nepunih 11 mjeseci bio Ajdin Mešić iz SDA, dok je Sead Jakupović iz SDP BiH na čelu prijedorske skupštine bio od implementacije rezultata lokalnih izbora 2012. do aprila 2019. godine.

Učestale smjene predsjednika Skupštine grada u proteklih nešto više od godinu dana posljedica su promjena skupštinske većine. Taj period takođe su obilježila brojne sudske presude u korist odbornika, eksternih članova radnih tijela i direktora javnih ustanova koji su Skupštinu tužili zbog donošenja nelegalnih akata.

Inicijativu je potpisalo šest odbornika DNS-a, pet odbornika SDS-a, tri odbornika SDA, jedan odbornik SDP BiH i potpredsjednik Skupštine grada Prijedora Goran Dragojević.

Dragojević je danas dostavio Skupštini grada Prijedor obavijest da danas napušta Klub odbornika SNSD-a i da svoje djelovanje nastavlja kao samostalni odbornik.

Ista grupa odbornika danas je u skupštinsku službu dostavila i zahtjev za održavanje posebne sjednice Skupštine grada Prijedora u srijedu, 3. juna.

Izvor: Agencije