Istoričar Aleksandar Raković rekao je u našem Јutarnjem programu da odluka Crne Gore da ostavi zatvorenim granice za Srbiju i Republiku Srpsku predstavlja segregaciju srpskog naroda u cjelini.

– Segregacija protiv srpskog naroda u Crnoj Gori provodi se već nekoliko djecenija, a sada se javno ispoljava protiv svih Srba. Odluka nije vezana za epidemiološku situaciju jer na primjer Poljska, za čije građane su dozvolili ulazak, ima više zaraženih od broja koji su oni propisali, a građanima Srpske nije dozvoljen ulazak iako Srpska i BiH imaju manje oboljelih na 100.000 stanovnika – naveo je Raković.

Raković je rekao da crnogorski režim traži podršku Hrvata i Albanaca, te da emitovanje pjesme Marka Perkovića Tompsona na javnom servisu Crne Gore na Dan pobjede nije slučajno.

– Oni stalno Hrvatima ukazuju da su njihovi partneri, ali mislim da se Hrvati neće upuštatit u nepotrebnu avatanturu protiv Srba u Crnoj Gori – smatra on.

Raković je naglasio da Srbija i Republika Srpska moraju biti spremne da zaštite Srbe u Crnoj Gori i pomognu im da ostvare slobodu jer je crnogorksa država postala velika tamnica naroda.

– Đukanović je u Crnoj Gori nametnuo koncentracioni logor i doveo čitavu državu na ivicu sukoba – rekao je on.

Raković je istakao da je od juče u turističkim agencijama u Srbiji počelo otkazivanje aranžmana za Crnu Goru.

– Tako da ni ono malo Srba, oko četiri odsto, što je htjelo da ljetuje tamo, neće to učiniti nakon ove odluke – naveo je Raković.

Izvor: RTRS