Posljednju šansu za jačanje stranačke strukture, pregrupisavanjem odbornika u lokalnoj Skupštini, koriste gotovo sve partije kako bi zauzele što bolje pozicije pred izbore.

Najviše uspjeha za sada ima Ujedinjena Srpska kojoj je pristupilo troje odbornika. To su Ljiljana Gvozden i Darko Desančić, doskorašnji članovi Socijalističke partije. Isto je učinio i Vujadin Miljić, bivši odbornik Srspke demokratske stranke koji je u poslednje vrijeme bio nezavisni odbornik.

Zajedno sa još troje odbornika (Dušan Kočić, Stanislav Kozminčuk i Mirjana Dakić) koji su od ranije članovi “Ujedinjene Srpske”, ova partija je sada, poslije SNSD-a, postala najuticajnija u gradskoj Skupštini.

Foto: Slavko Dunjić / Ustupljena fotografija

– Šest odbornika je respektabilna politička snaga u Skupštini grada i snažan adut naše partije na lokalnim izborima. To nam daje realne šanse za još bolji rezultat nego prije četiri godine – kazao je za Srpskainfo Slavko Dunjić, zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske i jedan od njenih utemeljivača.

U SNSD-u koji u svom odborničkom klubu ima 14 članova, računajući jednog nezavisnog odbornika i jednog iz reda nacionalnih manjina, oslonac su pronašli u vlastitim redovima.

Početkom godine, mjesni odbori jednoglasno su izabrali Zorana Adžića, sadašnjeg načelnika za svoga kandidata za istu funkciju. Takođe, odredili su listu kandidata za odbornike, gdje su se u većini opredijelili za nove i mlađe kadrove sa širokog gradskog područja.

Podsjećamo, nakon izbora SNSD-u su pristupili Vanja Stojnić, bivši odbornik SDS-a i Mirko Pisarić, izabran na listi “Goran Đorđić – Gradiška mora naprijed”.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

U ostalim partijama, koje čine strukturu gradskog parlamenta (PDP, SDS, DNS, DEMOS i NDP) takođe je veoma dinamično. Odlaskom dvoje odbornika Socijalistička partija izgubila je pozicije u Skupštini grada. U novom rukovodstvu uvjereni su da temeljitim kadrovskim promjenama, mogu zadržati pa čak i ojačati svoje pozicije u ovoj sredini.

– Nova imena i jasno definisanje političkih ciljeva ukazuju da će socijalisti u Gradiški imati značajniju ulogu. Za nas je veoma važno opredjeljenje da novim kadrovima gradimo povjerenje građana zadržavajući istovremeno politički pravac, tradicionalne vrednosti naše partije, koja je veoma prepoznatljiva u ovom kraju – smatra Ivica Lučka, predsjednik SP-a Gradiška.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Borba za odbornike i predizborne pozicije dinamična je u DNS-u kao i u DEMOSU koji su do skora činili istu političku grupaciju. Nenad Nešić, predsjednik DNS-a je veoma agilan u podršci svojim stranačnim adutima koje ovdje predstavlja Dane Malešević (predsjednik gradskog i regionalnog odbora).

Isto čini i Branislav Borenović, predsjednik PDP kako bi ojačao pozicije svojih stranačkih kolega u borbi za odborničke mandate.

Inače, PDP od prethodnih izbora, kada je osvojio četiri mandata (Olivera Ćosić, Radislav Dončić, Goran Bijelić, Branislav Mrakić) ima stabilan klub za razliku od SDS-a koji mandatni period privodi kraju samo sa dva odbornika (Mirko Samardžija i Ljubiša Igumanović).

Ostalih troje odbornika (Saša Lazić, Vanja Stojnić i Vujadin Miljić) izabranih na listi SDS-a sada su u drugim partijama.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Saša Lazić

-Pristupio sam DNS-u zato što dijelim njihove političke stavove. Nisam tu došao zbog ličnog interesa nego sam ovu partiju izabrao nakog što sam isključenh iz SDS-a – pojasnio je svoj odbornički i politički status Saša Lazić (DNS).

Socijalisti mjerkaju načelnike pozicije

Duško Milunović, predsjednik prijedorskog Regionalnog odbora Socijalističke partije najavio je na sednici u Kozarskoj Dubici da će stranačkim strukturama predložiti da kandidata za načelnika odredi i Socijalistička partija u Kozarskoj Dubici.

– Najvjerovatnije u većem dijelu opština u Izbornoj jedinici jedan, Krupi na Uni, Kostajnici i Oštroj Luci Socijalistička partija imaće kandidate za opštinske načelnike – kazao je Milunović.

Izvor: Srpskainfo