Bakir Hadžiomerović, sarajevski novinar i nekadašnji voditelj magazina “60 minuta”, juče je nazvao zatucanim, zaostalim i primitivnim obilježavanje krsne slave grada u 21. vijeku.

Ništa manje sporno je njegovo elementarno neznanje, odnosno pitanje znaju li se krsne slave Londona, Pariza, Njujorka, Beča, Sarajeva…

Na jednu stranu što je krsna slava srpski narodno-crkveni običaj koji je poslije Vaskrsa i Božića, treći najvažniji porodični praznik. Ona je toliko karakteristična za Srbe da predstavlja znak njihovog prepoznavanja i identifikacije.

Ova jedinstvena forma porodične tradicije kod Srba je prisutna iz perioda prije hristijanizacije kada je bila vezana za kult predaka porodice.

Slavu takođe praznuju današnji Makedonci i Crnogorci, ali se sreće i kod katolika u Boki Kotorskoj, Konavlima, južnoj Hercegovini, Dalmaciji i Bosanskom Grahovu, kod Albanaca katolika u sjevernoj Albaniji, nekih muslimana u Bosni i Sandžaku, Goranaca i Janjevaca.

Prema tome, krsnu slavu gradovi koje je nabrojao nemaju, ali imaju sveca zaštitnika.

Tako je u Londonu svetac zaštitnik sveti Pavle, u Parizu sveta Ženevjev, svetac zaštitnik Njujorka je sveti Nikola, a Beča sveti Leopold.

Hadžiomerovića je pokojni Denis Kuljić svojevremeno u svojoj kolumni za “Glas Srpske” nazvao “kraljem sarajevske čaršije koji nije novinar koji prvi doznaje vijest, nego metažurnalist koji vijest stvara. Sudjeluje u političkom životu kao režiser koji likove na javnoj pozornici prezentira u skladu s oportunitetima političke propagande, umjesto da se samo bavi deskripcijom, što donosi neusporedivo manja uzbuđenja i lošije se plaća”, pa ne čudi ovakav atak na proslavu krsne slave Banjaluke, Istočnog Novog Sarajeva, Beograda, Nevesinja…

Takođe, Hadžiomerović, novinar koji je bio i SDP-ov kandidat za člana Predsjedništva BiH, najpoznatiji je po iznošenju neistina i nazivanja Milorada Dodika kriminalcem u svojoj emisiji “60 minuta”.

Dodik, koji je tada obavljao funkciju predsjednika Vlade Republike Srpske, tužio je Hadžiomerovića i njegovu tadašnju matičnu TV kuću FTV i presudom dobio da mu se u roku od 30 dana isplate 5.000 KM sa zakonskom zateznom kamatom.

Radio-televizija FBiH i Hadžiomerović su tada obavezani da Dodiku u roku od 30 dana solidarno nadoknade i troškove parničnog postupka u iznosu od 1.052 KM.

Izvor: ATV