Osumnjičeni u aferi “Respiratori” – suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik gazdinstva “Srebrena malina” Fikret Hodžić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ispitani su u SIPA.

Federalni mediji javljaju da su sva trojica u ovom slučaju zadržani u SIPA i da će u toku dana biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH koje bi se trebalo izjasniti o tome da li je neko od njih ili sva trojica osumnjičeni u ovom predmetu.

SIPA je više sati ispitivala glavne aktere afere “Respiratori”, teške 10,5 miliona KM, za nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH.

Proteklih sedmica SIPA je vršila pretrese u FUCZ-u, federalnoj Vladi, Zavodu za javno zdravstvo FBiH, te u firmi “Srebrena malina”.

Osamdeset respiratora uvezeno je posredstvom poljoprivrednog gazdinstva “Srebrena malina” u vlasništvu Hodžića koje se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća.

Vlada FBiH suspendovala je 12. maja Solaka sa mjesta direktora Federalne uprave civilne zaštite zbog afere “Respiratori”.

Izvor: RTRS