Predstojeći lokalni izbori ne treba da budu odgođeni, izjavio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, i najavio podršku svakoj odluci u Savjetu ministara, koja obezbjeđuje sredstva za njihovo održavanje.

Istovremeno, još jednom je ukazao na probleme u nezakonito izabranoj Centralnoj izbornoj komisiji.

U okviru priprema za izbore, SNSD je održao sjednice Izvršnog komiteta u Derventi i Doboju, sa rukovodstvom opštinskih odbora iz izbornih jedinica 4 i 5.

SNSD je spreman za predstojeće lokalne izbore, a spremnost postoji i da se obezbijedi dio sredstava koji nedostaje za njihovo održavanje.

– Želim da kažem prvi put da smo spremni kao Republika da platimo dio izbora iz vlastitih sredstava za lokalne izbore kako bi se razriješila ta situacija. Dakle, nemamo razloga da kalkulišemo, spremni smo da od nekih 4,5 miliona koliko nedostaje, platimo svoj dio – izjavio je Dodik.

Ambicije su velike. U izbornoj jedinici pet, koju čine grad Doboj i opštine Stanari, Teslić i Petrovo, SNSD očekuje veliku pobjedu .

– Što se tiče Doboja, ja mislim da mi radimo i da ćemo svojim radom pokazati da smo najbolji gradski odbor u Republici Srpskoj – izjavio je predsjednik GO SNSD-a Doboj Obren Petrović.

Ambicije SNSD-a jasne su i u izbornoj jedinici 4, koja obuhvata Derventu, Modriču, Brod i Vukosavlje. Računaju na pozicije načelnika i skupštinsku većinu u ovim opštinama.

– Namjera je da ostanemo najjači ovdje, da formiramo lokalnu vlast, namjera je da zajedno sa republičkim vlastima radimo za dobrobit naših građana. Sigurna sam da će Vlada, kao što je i do sada bio slučaj, biti na usluzi svim opštinama i svim našim građanima – izjavila je potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović.

– Imamo jako dobru podršku i tu podršku nećemo iznevjeriti. Uvjeren sam da nećemo izgubiti poziciju, moramo rezimirati šta smo uradili, gdje smo iznevjerili, gdje smo posustali. Nije sve idealno, ali je jako dobro, boljih nema i neće ih biti – rekao je načelnik opštine Derventa Milorad Simić.

SNSD nije za odlaganje izbora, ali bez obzira kada će biti održani u ovoj stranci računaju na pobjedu.

– Što se tiče SNSD-a, izbori mogu da se održe i ovaj vikend. Mi ćemo pobijediti i u oktobru i u svakom mjesecu – rekao je potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković.

Dodik je pozvao i Federaciju BiH da se uključi u finansiranje lokalnih izbora kako ne bi došlo do odlaganja. On je ponovio da je neophodno da dođe do promjene sastava CIK-a jer pri njihovom izboru, kako je naveo, nije poštovan zakon.

Izvor: RTRS