Dan odbrane Prijedora prije 28 godina, kada je poginulo 15 srpskih boraca i policajaca, a 26 ranjeno, obilježen je polaganjem vijenaca na spomenik “Za krst časni”.
Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica rekla je da su paravojne formacije nanijele veliko zlo tog jutra kada su ljudi pošli na posao i ubijani na ulici.

“Naše jedinice su uspjele da im su suprotstave i da spasu ovaj grad i stanovništvo”, navela je Karlica i napomenula da ni poslije 28 godina još niko nije procesurin zbog svega što se dogodilo 30. maja 1992. godine.

Karlica, čiji je suprug podlegao povredama zadobijenim prilikom napada na Prijedor, poželjela je da se tako nešto više nikad nikome ne dogodi.

Učesnik odbrane grada Marijan Ješić, koji je tada i ranjen, prisjetio se da je tada sa još četvoricom boraca i vezan sproveden do mašinske škole, kao i da je zarobljavanje velika i strašna stvar u ratu.

Predsjednik Boračke organizacije grada Zoran Predojević ukazao je na značaj sjećanja na taj događaj iz 1992. kada je grad izgubio 15 branilaca, od ukupno 575 poginulih Prijedorčana u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da je maj prepun obilježavanja događaja iz 1992. godine, da je to bilo vrijeme koje nikad ne treba da se ponovi.

“Danas oblježavamo stradanje branilaca Prijedora i ovdje se okupljamo već 28 godina, uvijek sa porukom mira da se ovo nikada i nigdje ne dogodi i da ovo budu posljednji nesretni događaji na ovim prostorima”, rekao je Đaković.

Među delegacija koje su poližile vijence bile su delegacije Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, branilaca, grada Prijedora, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Boračke organizacije, SUBNOR-a, pripadnika Policijske uprave Prijedor, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, te više gradskih odbora političkih stranaka.

Parastos poginulim prethodno je služen u Crkvi Svete Trojice, a položeni su i vijenci na spomen-ploču u zgradi Policijske uprave Prijedor.

Izvor: Agencije

Foto: prijedorgrad