Ostavka Fahrudina Radončića i izlazak iz vlasti na zajedničkom nivou, prema svemu sudeći biće uzrok nove političke igre u Sarajevu. Sadržaj transkripta koji se dovodi u direktnu vezu sa Radončićevom ostavkom potvrdio je i Milorad Dodik koji je otkrio i uslove za prihvatanje kandidata za novog ministra.

Sadržaj transkripta je tačan, a detalji razlog za uzbunu svugdje, osim u bošnjačkoj političkoj eliti – tako Milorad Dodik vidi Radončićeve navode o tri hiljade građana Pakistana koji su u BiH došli sa falsifikovanim vizama iz Ambasade BiH u Islamabadu.

– Јavnost se mogla upoznati sa svime onim što je rečeno. Јa samo mogu da kažem da su navodi u onome što se predstavlja kao stenogram tačni i da sam sve čuo svojim ušima. Nije uopšte bilo zgodno to slušati – naglasio je Dodik.

On je pozdravio i reakciju Tužilaštva koje je izdalo naredbu Graničnoj policiji za preduzimanje istražnih radnji, što je bio povod za saslušanje bivšeg ministra inostranih poslova Igora Crnatka u svojstvu svjedoka.

Da je izostanak podrške za suzbijanje migrantske krize od strane bošnjačkog člana Predsjedništva i aktuelne ministarke inostranih poslova BiH Bisera Turković razlog Radončićeve ostavke, stav je stručnjaka za bezbjednosna pitanja iz Srpske.

– Da je to ambasador neke politički važne, uticajne zemlje s kojom BiH ima neku ekonomsku saradnju, ne. To je jedan Pakistan, za koji nas ne vezuje ništa osim toga da su oni u ratu 90-ih podržali jednu stranu – izjavio je dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić.

Ćeranić smatra da iza svega stoji i pokušaj demontaže SDA uoči predstojećih izbora i situacije u Federaciji koju potresa afera “respirator“ koja bi mogla da dovede do smjene predsjednika federalne Vlade Fadila Novalića u čemu bi ključni potez mogao da ima Fahrudin Radončić koji se već pominje kao novi premijer. Afera “respirator“ uzrok je direktnih pritisaka SDA na pravosuđe i zahtjeva za smjenu glavne tužiteljke Gordane Tadić.

SDA je 31. maja pozvao članove Visokog sudskog i tužilačkog savjeta da pokrenu proceduru smjene Tadićeve sa pozicije glavnog tužioca zbog pokušaja izmjene ustavnopravnog poretka u FBiH.

Ovaj zahtjev u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu vide kao prvorazredni politički pritisak na rad pravosuđa. Upravo je to bila jedna od ključnih tema na sjednici tog tijela koje bi trebalo o svemu da se oglasi posebnim saopštenjem.

Predsjednik Milan Tegeltija kaže da zahtjev SDA neće ni biti predmet razmatranja.

– O njemu se čak ne može ozbiljno ni razgovarati. Prema tome, to je jedan neozbiljan pristup pravosudnom sistemu. Oni mogu da govore šta hoće, to su političari. Ali, kažem vam, na osnovu takve inicijative se ništa neće desiti – dodaje Tegeltija.

Izvjesno je da će Radončićeva ostavka biti uzrok novih turbulencija unutar Savjeta ministara. Da trenutak neće biti iskorišćen i za smjenu Staše Košarca zbog afere “dernek“ u sred oštrih mjera prevencije širenja kovida 19, potvrdio je lider SNSD-a i istakao da su organi stranke ti koji su kaznili Košarca.

Da će Radončićeva ostavka i pregovori o novom ministru bezbjednosti biti iskorišćeni za konačno imenovanje SNSD-ovih direktora SIPA-e i RAK-a, Dodik i ne krije.

– Naravno da nećemo propustiti priliku da to kažemo – dodao je Dodik.

Izvor: RTRS