Ako su već nameravali da osude održavanje mise u Sarajevu za pobijene ustaše u Blajburgu i pokažu da sledbenicima Pavelića nije mesto u BiH i RS, onda su poslanici SDS i PDP morali u rezoluciji to i napisati

REZOLUCIJA o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je nedavno usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, gde su znatno umanjene srpske žrtve iz Drugog svetskog rata i gde su upisani i Bošnjaci kao žrtve, iako nisu tada postojali pod tim imenom, već kao Muslimani, odbačena je od strane Narodne skupštine RS.

 

Ali gorak ukus koji je ostavio ovaj dokument, a za koji su u Parlamentu BiH glasali i srpski poslanici iz SDS i PDP predvođeni liderima stranaka Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem, neće biti sapran još dugo vremena. Opozicija iz Srpske ima na stotine razloga da napada SNSD i Milorada Dodika i da im gura klipove u točkove, kako na nivou BiH tako i u Srpskoj, ali da prekopavaju grobove iz Jasenovca, Donje Gradine, Šargovca, Motika, Prebilovaca – nemaju pravo.

Na pomenutoj rezoluciji opozicionari su pali. Ako su već nameravali da osude održavanje mise u Sarajevu za pobijene ustaše u Blajburgu i pokažu da sledbenicima Pavelića nije mesto u BiH i RS, onda su morali u rezoluciji to i napisati. Nemušti pokušaji da se opravdaju kako je cilj usvajanja dokumenta u Parlamentu BiH bio da se osudi pomenuta misa nije im prošao, jer to nije priča na papiru, tako da propada to njihovo “mi smo mislili”.

Još jedan dan u Narodnoj skupštini RS su dobili da galame i tu se završila priča o ustašama, partizanima i žrtvama. Vlast u RS, predvođena SNSD, oborila je rezoluciju, ali bi i oni morali preći sa reči na dela kad govore o stradanju Srba u Drugom svetskom ratu i da konačno završe projekat izgradnje Memorijalnog centra u Donjoj Gradini. Priča traje već skoro dve godine, a radovi još nisu započeti. Ovo bi mogla biti i nova tema prepucavanja. Ustaške žrtve, nažalost, mira neće imati i dalje.

Izvor:Novosti.rs