Visoki prekršajni sud u Zagrebu ozakonio je ustaški pozdrav “Za dom spremni!” na početku pjesme Marka Perkovića Tompsona “Bojna Čavoglave”, što je izazvalo oduševljenje u dobrom dijelu hrvatske javnosti, a posebno desnice.

Tako “Domovinski pokret” Miroslava Škore, koji će prema svim anketama biti treća po snazi stranka u parlamentu i odlučivati o sastavu vlade, pozdravlja ovu odluku.

Škoro tvrdi da je “apsurd što je taj pozdrav uopšte dovođen u pitanje”.

On je za portal “Direktno” izjednačio nekadašnje jugoslovenske simbole sa fašističkim i pozvao se na rezoluciju Savjeta Evrope.

Poznati hrvatski advokat i kolumnista Zvonimir Hodak smatra da je presuda kojom je ozakonjen ustaški pozdrav “najbolja i najveća stvar koju je neki sud u Hrvatskoj napravio”.

On ukazuje na činjenicu da je 20 sudija, veliko i opšte vijeće Prekršajnog suda, donijelo odluku koje se sve prekršajne sudije u Hrvatskoj moraju pridržavati.

– To je presedanska odluka – 15 sudija je protiv da se “Za dom spremni!” smatra prekršajem i remećenjem javnog reda i mira, četvorica su bila za to da se pozdrav primjenjuje u negativnom kontekstu, dok je samo jedan neutralan – navodi Hodak.

Istoričar Slavko Goldštajn, koji je bio član Vijeća za suočavanje sa posljedicama vladavine nedemokratskih režima, smatra da odluka Suda nije zasnovana na zdravim liberalno-demokratskim osnovama.

On za ovu odluku okrivljuje Vladu Hrvatske, koja je “kupovala vrijeme ne radeći ništa godinu dana, dok je Vijeće radilo, a kada je dobila dokument sa nizom preporuka šta da uradi prema tim preporukama – nije uradila ništa”.

– Sud je dozvolio “Za dom spremni!” na početku Tompsonove pjesme “Bojna Čavoglave”, odnosno naveo da se to neće kažnjavati, ali to ne vrijedi za opšte korištenje tog pozdrava – smatra Goldštajn.

Lider lijevog HNS-a Ivan Vrdoljak u svojoj objavi na Fejsbuku kritikuje zadovoljstvo nekih hrvatskih političara zbog presude i pita: “Šta je sljedeće – šetnja Osijekom na trgu “Glavaševih crnih košulja”?.

– Zar zaista neko misli da je bilo ispravno slati Osječane, nacionalne manjine i Hrvate neistomišljenike u logore? – upitao je Vrdoljak lidera “Domovinskog pokreta” Miroslava Škoru, ljubitelja Tompsonovog ustaškog hita.

Izvor: SRNA/RTRS