Na jučerašnjoj sjednici Skupštine grada, skupštinska većina je tražila smjenu do tada aktuelnog predsjenika Skupštine Mirsada Duratovića. Navedene razloge za smjenu Duratović je demantovao u svom obraćanju odbornicima i građanima Prijedora.

Sve navode iz obrazloženja za smjenu odbacujem kao neosnovane i proizvoljno napisane samo sa razlogom da se ispuni zakonska odredba da inicijativa mora biti obrazložena. Prihvatam pravo odbornika da pokrenu inicijativu u skladu sa zakonskim propisima, prihvatam i volju skupštinske većine da smijeni predsjednika i izabere novog iz svojih redova ali neprihvatam vrijeđanje moje ličnosti navedeno u obrazloženju inicijative.

Podnosioci inicijative u svom obrazloženju navode da nisam osoba od ugleda, morala, odgovornosti i tolerancije bez navođenja niti jednog primjera koji bi potvrdio te navode.

Koliki je moj ugled u ovom gradu pokazala je podrška koju dobijem svaki put kada se pokuša moja dikreditacija kroz medije ali i podrška koju sam dobio nakon podnešene inicijative za smjenu.

Da sam moralna osoba dokaz je i činjenica da nisam svoju djecu zapošljavao u gradsku upravu, da nisam članove porodice zaposlio ni u kakve institucije vlasti, da nisam izdao svoje principe, stavove i postao preletač, da nisam pristao ni nakakve ponude da mijenjam stranu u ovoj Skupštini.  Da sam  izgubio svoj  moralni pravac , svojim znanjem i imenom sam mogao nadmašiti nekoliko mandata  dugogodišnjeg bivšeg izvršioca ove pozicije. Na poziciji predsjednika bio sam kao i u posljednjih 20 godina most izmedju naroda, narodnosti, religija i generacija i kao takav „karakterom neprikladan za dobru klimu u Skupštini“. Ja svoj zadatak ne vidim u “održavanju positivne klime u skupštini”, gdje se problemi prije sjednice u četiri oka rješavaju.Moj zadatak kao odbornika  i predsjednika skupštine je moje učešće u donošenju odluka u korist građana bez osvrta na  interese Ogana i pojedinaca.

Svoju odgovornost prema funkciji predsjednika Skupštine u protekla nepuna tri mjeseca pokazao sam svojim aktivnostima na toj poziciji odnosno prije svega insisitiranjem na poštivanju i provođenju odluka Skupštine, insistiranju da gradonačelnik odgovari na sva postavljenja pitanja odbornika, insistiranju da se Skupština uvažava kao zakonodavni organ i mojim nastojanjima da se Skupštini vrati dignitet koji joj je oduzet u proteklim godinama. Osjećajući odgovornost, kao predsjednik Skupštine, pokrenuo sam akciju prikupljanja sredstava od odborničkih naknada za opremanje naše bolnice, u koju se nažalost nisu neki potpisnici inicijative odazvali.

Svoju toleranciju sam mnogo puta dokazao u ovom gradu i prije ove pozicije predsjednika Skupštine. Kao predsjedik Skupštine prvi sam od predsjednika uopšte koji je obišao sve tri vjerske zajednice pred njihove praznike, obezbijedio sam 25 tableta za praćenje nastave na daljinu i podijelio učenicima sve tri naroda, prvi sam predsjednik Skupštine koji je organizovao Bajramski prijem za predstavnike islamske vjerske zajednice, prvi predsjedni Skupštine koji je položio cvijeće civilnim žrtvama u bivšem logoru Trnopolje. Formirao sam Koordinaciju nevladinih socijalno-humanitarnih organizacija u našem gradu koju čine i Crveni krst i Karitas i Merhamet i Hleb života i druge a  koja je u vrijeme korona virusa podijelila preko 1600 paketa, preko 16 00 kuhanih obroka, skrojila i uručila preko 11000 zaštitini maski i uručila preko 200 paketa pripadnicimma Romske populacije. Uprotekle 3 godine obezbijedio sam 12 šlepera humanitarne pomoći za Prijedor a koja je podijeljena svim građanima ovog grada a ne samo Bošnjacima ali i ustanovama i institucijama. Ali sam i vjerovatno prvi predsjednik kojeg Gradska uprava nije ni na koji način nije uključla u obilježavanje Dana grada Prijedora pa čak niste ni u Kozarski vijesnik stavili onu uobičajenu čestitku predsjednika Skupštine za Dan grada.

Vaši navodi da sam favorizirao Skupštinu kao organ koji je nadređen Gradonačelniku i Gradskoj upravi i time narušio princip ravnopravnosti proklamovan Zakonom o lokalnoj samoupravi odnosno princip jednakosti ova dva organa u potpunosti odbacujem.

Zakon je jasno definisao da je Skupština zakonodavni organ, organ odlučivanja i kreiranja politike jedinice lokalne samouprave a Gradonačelnik je izvršni organ vlasti.

Član 39. zakona o lokalnoj samoupravi jasno definisao nadležnosti Skupštine a u istom članu u stavu 2) tačka 28. kaže da „razmatra godišnji izvještaj o radu gradonačelnika i zauzima svoj stav.“

Gradonačelnik nije ispoštovao član 71. zakona o lokalnoj samoupravi na način da nije blagovremeno ppodnosio izvještaje Skupštini, nije odgovarao na sva odbornička pitanja niti ispoštovao rokove za podnešene inicijative. Tražio sam da se poštuju zakonski propisi i to je moj grijeh. Moj grijeh je što sam takođe utvrdio da Štab za vanredne sizuacije grada nije imenovan u skladu sa važećim odlukama Skupštine i tražio od gradonačelnika da to ispravi, moj grijeh je i što nisam potpisao izvještaj za MEG projekat u kom je navedeno da su određeni zaključci skupštine izvršeni a nisu, da su određeni Programi u toku usvajanja a nisu i tako dalje. Naravno o ovome ću obavijestiti one kojima podnosite izvještaj.

Navodi za uzurpiranje uloge Skupštine kao kolektivnog organa na način da sam samostalno  davao instrukcije za postupanje po sudskim presudama nisu tačni. Na upite smijenjenih direktorica kako da postupaju po zahtjevima gradonačelnika da odstupe sa svojih pozicija u skladu sa sudskim presudama odgovorio sam da gradonačelnik u skladu sa zakkonom nema ovlasti da odlučuje o tome i izdaje takve naredbe za postupanje i da je na snazi Uredba predsjednice RS o obustavi rokova za izvršenje presuda te da će se nakon ukidanja vanrednog stanja u RS i Uredbe predsjednice Skupština baviti presudama. Te presude sam stavio na dnevni red 35. sjednice ali su stranke potpisnice ove inicijative bojkotovali rad sjednice i time onemogućile sprovođenje presuda. Ov je drugi put da se 35. Redovna sjednica odgađa, prvi put ju je gradonačelnik onemogućio povlačenjem tačaka dnevnog reda a drugi put evo stranke potpisnice inicijative.

Era Mirsada Duratovića ovim ne završava. Ja sam u svakom slučaju zadovoljan stečenim iskustvom, za poglede iza paravana i u lica iza maski. Moj politički cilj je uvijek bio i ostat će ravnopravnost i jednakost svih gradjana Prijedora i na putu prema tome cilju ne štitim ni jedno političko tjelo niti pojedinca., kao ni svoje lične interese. Znam da ću sa osmjehom na licu i danas izići iz ove zgrade i ovu inicijativu respektiram bez prigovora.

Kolegice i kolege odbornici, poštovani građani našeg grada, poštujući volju i želju nove skupštinske većine a u želji da se što manje vremena izgubi na ove procedure a dobije vrijeme za konkretan rad u Skupštini na pitanjima od životnog interesa za naš grad, podnosim ostavku na mjesto predsjednika Skupštine Grada Prijedor.

Zahvaljujem na saradnji svim službama gradske uprave a posebno Odsjeku za stručne i administrativne poslove Skupštine, kolegama koji su imali povjerenja u moj rad i građanima koji su iskazali podršku u proteklom periodu.

prijedor24h