Tužilaštvo BiH i Visoki sudski i tužilački savjet BiH su pristrasni i pod političkim uticajem, ne sude i ne odnose se jednako prema svim predstavnicima svih naroda u vlasti. Nezamislivo je da premijeru RS urade ono što su uradili Novaliću, rekao je danas Bakir Izetbegović lider SDA.

– Zato želimo reformu pravosudnog sistema koja će dati nepristrasno sudstvo – rekao je Izetbegović komentarišući slučaj “Respiratori”.

Kako je prenio novinarima Predsjedništvo SDA na sjednici je raspravljalo o tom slučaju, prenosi Avaz.

Pozvao je pravosudne institucije da što prije završe istragu bez bilo kakvih uticaja kako bi se utvrdila istina i sankcionisalo svako kršenje zakona koje se utvrdi.

– Stali smo uz Novalića i čuli smo kritike da vršimo uticaj na pravosuđe. Imamo pravo i obavezu da svaki fenomen ocrtamo i reagujemo na njega. SDA nikada neće praviti problem bilo kojem od stubova vlasti u BiH, naročito u pravosuđu, samo krivosuđu – istakao je Izetbegović.

Redovna sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) započela je danas u centrali stranke, a za vrijeme dok je unutra trajala rasprava novinarima se obratio Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

On je naveo da se Predsjedništvo SDA nije sastajalo tri Ii po mjeseseca te da će zasjedanje dugo trajati. Jedna od tačaka koja se našla na dnevnom redu je i ostavka Fahrudina Radončića na mjesto ministra sigurnosti BiH.

– Nismo govorili o imenima kada je riječ o ministru bezbjenosti, bavićemo se time iduće sedmice. Žao nam je što je Fahrudin Radončić otišao, usložnjavaju se odnosi i slabi se pozicija probosanskog bloka na nivou države. Nećemo ga ubjeđivati da ostane, govorio mi je i ranije da bi išao, da misli da je dovoljno uradio, ali žalimo što je to tako i nadamo se da se to neće prenijeti na druge nivoe vlasti. Nadamo se da će Radončić ostati dok ne dođe novi ministar, da neće oslabiti bošnjačku reprezentaciju u Savjetu ministara – rekao je novinarima Izetbegović.

Izvor: Avaz/Srpskainfo