Fejsbuk stranica Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“ blokirana je od strane fejsbuk administratora.

Administratoru fejsbuk stranice, Marku Jankoviću koji je zaposlen u ustanovi, izbrisan je fesjbuk profil, sa obrazloženjem da objave koje su se nalazile na ovoj fejsbuk stranici šire govor mržnje, vjersku netrepeljivost i ne pridržavaju se pravila fejsbuk zajednice, saopštili su juče iz JU “Donja Gradina” na svojoj internet stranici.

Fejsbuk stranica Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“ pokrenuta je 12. maja 2020. godine sa ciljem da se javnosti približi rad ustanove.

Kako napominju, još na samom početku, prilikom pokretanja fejsbuk stranice, morali su iz opisa izbaciti termin „ustaški zločin“ da bi mogli registrovati stranicu.

– Kada smo 26. maja objavili tekst pod naslovom „Logorisanje i pljačka Srba iz Bosanske i Hrvatske Dubice maja 1942. godine“, 1. juna nam je blokirana stranica na 30 dana sa obrazloženjem da kršimo pravila fejsbuk zajednice. Nakon naše žalbe, istog dana smo dobili izvinjenje uz obrazloženje da su oni napravili grešku. Sljedećeg dana, za istu objavu, dobili smo novu blokadu od 30 dana, na koju smo se opet žalili i dobili ponovo izvinjenje uz isto obrazloženje. U srijedu 3. juna za istu objavu i uz isto obrazloženje izbrisan je fejsbuk profil administratora fejsbuk stranice Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“, Marka Jankovića, čime je onemogućena dalja administracija nad fejsbuk stranicom Javne ustanove „Spomen-područje Donja Gradina“- preciziraju iz ove ustanove.

S obzirom da im je trenutno onemogućen pristup fejsbuk stranici, u narednom periodu javnosti će biti dostupni putem službene veb stranice https://www.jusp-donjagradina.org.

Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

U nastavku prenosimo tekst od 26. maja zbog kojeg je blokirana Fejsbuk stranica JU Donja Gradina.

Logorisanje i pljačka Srba iz Bosanske i Hrvatske Dubice maja 1942.

Tokom priprema za izvođenje operacije „Zapadna Bosna“, koja je imala za cilj potpuno uništenje srpskog stanovništva na prostoru Kozare i Potkozarja, kotarska vlast u Kozarskoj Dubici krajem maja (29, 30. i 31.) 1942. godine uhapsila je sve Srbe u samom gradu, njih nekoliko stotina. Uhapšeni su bili i oni koji su 1941. prešli na rimokatoličku vjeru. Sistematski se Dubica „čistila“ od srpskog stanovništva. U zgradi tadašnjeg Doma kulture nekoliko stotina porodica iščekivalo je svoju sudbinu. Na samom ulazu u zgradu nalazila se kutija gdje su srpske porodice odlagale ključeve svojih kuća što ih je navodilo na misao da se nikada više u njih neće vratiti. Nakon nekoliko dana mučenja, boravljenja u jednoj prostoriji u kojoj se vršila i mala i velika nužda, Dubičani su dotjerani pješice na željezničku stanicu u Hrvatskoj Dubici odakle su deportovani u logore širom NDH i Njemačke.

Dva sačuvana dokumenta kotarskih vlasti iz Kozarske Dubice, koja se nalaze u prilogu, svjedoče da je Ustaška odbrana iz Jasenovca uhapsila sve Srbe iz Kozarske Dubice i okolnih sela, kao i one koji su prešli u rimokatolike, dok pošteđene nisu bile ni žene ni djeca.

Izvor: Srpskainfo