Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Pero Simić istakao je da Skupština Republike Srpske nije odbacila nikavu antiblajburšku rezoluciju, nego Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkog terora.

U reagovanju na tekstove objavljene u beogradskom listu “Politika” pod naslovima “Skupština Republike Srpske protiv antiblajburške rezolucije” i “Parlament Srpske odbacio antiblajburšku rezoluciju kao revizionistišku”, Simić naglašava da su ovi naslovi tačni i tendenciozni i ukazao da parlament Srpske nije odbacio nikakvu antiblajburšku rezoluciju.

“I sam srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jasno je naveo da u navedenoj rezoluciji nigdje nema osude služenja blajburške mise u Sarajevu, pa nije jasno odakle takav vaš naslov”, naveo je Simić u reagovanju objavljenom u listu “Politika”.

On dodaje da je Dodik bio jasan i kad je na zasjedanju u parlamentu Republike Srpske jasno rekao da većina u tom parlamentu odbacije tu spornu rezoluciju, s ciljem jačanja ranije donijete rezolucije u parlamentu Srpske o genocidu u Jasenovcu i genocodu nad Srbima.

Simić navodi da je Dodik jasno naglasio da takvog određenja koje je parlament Republike Srpske donio prije četiri do pet godina nema u ovoj spornoj rezoluciji koja je donesena na nivou BiH, a koju su podržali predstavnici opozicionih partija iz Srpske, PDP i SDS.

On podsjeća da je Dodik tada rekao da se tom rezolucijom skrnavi položaj i omalovažavaju stradanja Srba, favoziruje stradanje drugih, te se sa Srbima izjednačavaju oni koji su bili na zločinačkoj strani.

Dodik je izjavio, navodi Simić, da je ta rezolucija sporna i izrazio žaljenje što su neki /PDS i SDS/ “prihvatili da budu dio većine i parlamentu BiH pri usvajanju sporne rezolucije”.

On je dodao da je srpski član Predsjedniptva BiH rekao i da ta rezolucija “ne može biti veći udarac za srpsku nacionalnu istoriju i srpsku nacionalnu državnost”, gdje su po dva srpska poslanika iz SDS-a i PDPD-a i jedan iz SDA iz Republike Srpske glasali i dali kapacitet, a većinska volja sprskog naroda u Parlamentarnoj skupštini nije ispoštovana.

“Prema tome, nije u pitanju nikakva antiblajburška rezolucija, kako vi to sugerišete vašin naslovima u dva navrata, a i sama rezolucija koju je podržala opozicija iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH predstavlja klasičan primjer revizije istorije”, pojasnio je Simić.

Izvor: SRNA/ATV